Hızla yayılan İslam ABD'nin gündeminde

Washington merkezli PEW Araştırma Merkezi'nin raporuna göre, yirmi yıl sonra her dört dört kişiden biri Müslüman olacak.

Hangi ülkelerde Müslüman nüfus artacak ve bu tahmin hangi temele dayanıyor?

Din esas alınarak dünyadaki nüfus artışının mercek altına alındığı ''Küresel Müslüman Nüfusun Geleceği: 2030 Öngörüsü'' adlı rapor çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. 220 sayfalık raporda, önümüzdeki yirmi yıl içinde Müslüman nüfustaki artışın, Müslüman olmayanlardan iki kat daha fazla olacağı belirtiliyor.

Bölgesel farklılıkların etkisi

Ancak diğer yandan Müslüman nüfusun artışında son yirmi yılda yüzde 0,7 oranında gerileme olduğu da kaydediliyor.

Rapordan elde edilen sonuçları değerlendiren Pew Araştırma Merkezi Din ve Kamu Hayatı Forumu Direktörü Brian J. Grim, Avrupa'da yaşayan Müslüman nüfusun geleceğine ilişkin şu tahmini yapıyor:

“Avrupa'da 2010 yılında 44 milyon olan Müslüman nüfusun 2030 yılında 58 milyona çıkmasını bekliyoruz. 2010 yılında Avrupa nüfusunun yüzde 6'sını oluşturan Müslümanlar, 2030 yılında yüzde 8'ini oluşturacaktır.”

Avrupa'da da bölgesel farklılıklar olduğuna dikkat çeken Grim, özellikle Belçika'da Müslüman nüfusun artışının yüzde 6'dan yüzde 10,2'ye tırmandığını, Fransa'da da yüzde 7,5'den yüzde 10,3'e çıktığını belirtiyor. Almanya'da yaşayan Müslümanların sayısı günümüzde 4 milyon 100 bin civarında. 2030 yılı için yapılan öngörüye ise Almanya'da yaşayacak Müslüman sayısı 5 milyon 500 bine yükselecek.

Avrupa’da patlama bekleniyor mu?

Kosova, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Rusya gibi Müslümanların uzun süredir yaşadığı ülkelerde artış oranı göçün etkili olduğu Batı, Kuzey ve Güney Avrupa ülkelerindeki kadar yüksek değil. Ancak uzmanlar, Avrupa'daki Müslümanların nüfusunda bir patlama beklemiyor. Aksine nüfus artışı yavaşlayacak. Bunun en önemli sebebi ise göçmenlerin geldiği Türkiye gibi ülkelerde de nüfus artış oranının yüzde 2'lere kadar gerilemiş olması. Raporu kaleme alan merkezin direktörü Biran J. Grim'e göre, ayrıca göçmenler geldikleri ülkelere uyum sağlıyor:

“Göçmenler, geldikleri ülkelerdeki yeni kültüre uyum sağlamaya çalışıyor. Genel eğilim bulundukları ülkelerde karşılaştıkları örnekleri benimsemeleri. Örneğin çocuklarının iyi bir eğitim alıp iyi bir işe sahip olma fırsatını yakalamalarını istiyorlarsa bunu başarabilmek için daha küçük ailelere sahip olmak için çaba harcıyorlar.”

Göçmenlerin uyum sağlamayamaması durumunda ise yapılan öngörülerin ötesinde bir nüfus artışının olması mümkün.

Müslümanlardaki nüfus artışının daha yüksek olduğuna işaret eden uzmanlar, gelecekte Avrupa'daki toplam nüfusun yüzde 10'unun Müslümanlardan oluşabileceğini kaydediyor. Brian J. Grim de şu noktaya vurgu yapıyor:

“Avrupa'da daha az bir artış görüyoruz. Ancak ben bu rakamların, Müslümanların Avrupa'da kalıcı bir azınlık olacağını gösterdiğini düşünüyorum.”


Almanya'nın sesi