Türkiye ile Suriye arasında 6 önemli adım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Hatay'daki Dostluk Barajı 'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada Suriye ile Türkiye arasında önümüzdeki dönemde 6 önemli adım atılacağını açıkladı.

Türkiye ile Suriye arasında 6 önemli adım
Başbakan Erdoğan Türkiye ile Suriye arasında bulunan Asi Nehri üzerinde kurulan 'Dostluk Barajı' temel atma töreninde Suriye'li ve Türkiye'li vatandaşlara seslendi. Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını Suriye Başbakanı Naci Itri ve Suriye Devlet Başkanı Esad'da protokol bölümünde dinledi.

Başbakan Erdoğan açılış konuşmasın da şunları söyledi ' Bugün burada, Hatay'da birazdan da Suriye'nin İddim şehrinde adeta tarihin akışını değiştiren çok önemli bir temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Bugünden sonra bu nehir bizi birbirimizle kucaklaştıran bir nehir haline dönüyor. Hatay'da birazdan da karşıda İddik'te yapacağımız temel atma töreni ile Türkiye'nin, Suriye ile kardeşlik temelleri dahada güçleniyor ve inşa ediliyor. 8 Yıl önce hükümeti kurduğumuz andan itibaren biz şunu söyledik; Türkiye bölgede huzur istiyor, Türkiye tüm bu coğrafya'da istikrar hep birlikte refah istiyor dedik. Biz 8 yıl önce komşularla sıfır sorun dedik, çünkü biz şuna gönülden inanıyoruz, Suriye ne kadar huzurlu olursa Türkiye'de o kadar huzurlu olur. Türkiye ne kadar refah içinde olursa Suriye'de o kadar refah içinde olur çünkü bizler tarihin bizi birbirimize kardeş eylediği milletlerdeniz. Tarih boyunca bizim kaderimiz hep ortak oldu, tarih boyunca yüreğimiz hep birlikte attı.

KARDEŞLER ARASINDA MAYINLI ARAZİ OLMAZ


Sevgili kardeşlerim buradan İstanbul'a kadar bir hat üzerinde kale kalıntıları bulunuyor,aynı şekilde yine buradan ta Kudüs'e kadar Suriye topraklarında Lübnan topraklarında, Filistin topraklarında kale kalıntıları var. Bu kaleler yaklaşık bin yıl önce bu toprakları düşmanları korumak Haçlı Seferleri'nden korumak için inşa edildi. İşte bizler bu bölgenin tüm halkları bin yıl önce bu kalelerde omuz omuza çarpıştık. Bu kalelerin savunmasını, bu toprakların savunmasını hep birlikte yaptık, Türkler, Araplar bölgede ki tüm etnik unsurlar hep birlikte aynı cephede savaştık, aynı cephede şehit olduk, gazi olduk. Sadece Haçlı Seferleri'nde değil ondan sonra ki bin yıl boyunca bu topraklarda hep birlikte olduk birbirimize kardeş olduk işte biz dedik ki kardeşler arasında sorun olmaz varsa ortadan kaldırılır kardeşler arasında vize olmaz kardeşler arasında mayınlı arazi olmaz.

ARTIK KARDEŞLİK, DOSTLUK, BARIŞ KAZANIYOR

Biz herzaman şunu söyledik hemde tüm kalbimizle söyledik ' El car gafle eddar' yani ev alma komşu al. İşte bugün atalarımızın bu sözlerinin medeniyetimizin bu mirasının gereğini yerine getiriyoruz. Esad kardeşimle Naci Itri kardeşimle Suriye ile Türkiye arasında ki o yapay sorunları ele aldık vizeleri kaldırdık, karşılıklı ticareti, karşılıklı turizmi teşvik ettik. Suriye'den Türkiye'ye vize öncesi gelen sayıya göre 1 milyon artarak yüzde 100 sayısına ulaştı. Türkiye'den, Suriye'ye giden turist sayısı yüzde 150 oranında artarak 1 buçuk milyon turist sayısına ulaştı.

TÜRKİYE-SURİYE ARASINDA KARAR ALINAN 6 HEDEF


Artık Suriye kazanıyor Türkiye kazanıyor barış, dostluk ve kardeşlik kazanıyor. 2009 Yılı Aralık ayında Türkiye- Suriye yüksek düzeyli işbirliğini Şam'da gerçekleştirdik, bu toplantıda 51 adet anlaşma ve protokol imzaladık. Ankara'da yine bir araya geldik, iki taraftan 25 bakanın katılımı ile yoğun görüşmeler yaptık ve 11 anlaşma yaptık bu görüşmelerde 6 alanda 2011 yılı sonuna kadar somut neticeler alınmasını kendimize hedef olarak belirledik. Nedir bu 6 hedef?

1- Nusaybin, Kamışlı gümrük kapısını yeniden inşa edeceğiz.

2- Türkiye ile Suriye arasında ortak banka kuracağız.

3- Gaziantep, Halep arasında hızlı tren seferleri başlatacağız.

4- 2 ülkenin doğalgaz şebekelerini birbirine bağlayacağız.

5- Türk eğitim vakfı Suriye hükümetine kredi sağlayacak.

6- Asi Nehri üzerinde dostluk barajının temelini atacağız.

BARAJDAN ÜRETİLEN ELEKTRİK ORTAK KULLANILACAK


İşte bugün bu 6 hedeften birini gerçekleştiriyor Asi Nehri üzerinde bulunan 'Dostluk Barajı' temelini Suriye'li kardeşlerimizle beraber atıyoruz. Bu baraj inşallah en kısa sürede tamamlanacak. Buradan ürettiğimiz elektriği ortak kullanacak, her iki tarafın topraklarını sulayacak ve taşkınlardan koruyacağız.

BÖLGEDE OLAN MESELELER BİZİM MESELEMİZDİR

Sevgili kardeşim Itri, Sevgili kardeşlerim Suriyeli kardeşlerim, Tarihin bize öğrettiği acı bir ders var. Biz artık şunu çok iyi biliyor, görüyor ve hissediyoruz bu coğrafya da herhangi bir ülkenin meselesi o ülkenin halklarını olduğu kadar bölgede ki diğer halkları da etkiliyor. Lübnan'ın meselesi sadece kendi meselesi değil bizimde meselemizdir Mısır'ın,Tunus'un meselesi sadece orada yaşan kardeşlerimizin değil bizimde meselemizdir Filistin meselesi sadece Filistin'li kardeşlerimizin değil en az onlar kadar bizimde Suriye'nin de meselesidir. Ben biliyorum ki Gazze'de her bir yuvaya düşen fosfor bombası orada insalığı paramparça ettiği kadar Suriye'li kardeşimin Türkiye'li kardeşimin de yüreğini parçalıyor.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Gazze'de, Kudüs'te, Nablus'ta, Ramallah'ta açlıktan, yokluktan, zulüm ve baskıdan gözlerini hayata yuman her bir çocuk hiç kuşkusuz bizim çocuğumuzdur öz evladımızdır. Şundan kimsenin şüphesi olmasın Türkiye bu bölgede sadece ve sadece barış, huzur, istikrar, refah, kalkınma istiyor. Bu bölgede ki tüm ülkeler, tüm halklar tarih boyunca olduğu gibi bugün de refahın, ilim ve hikmetin coğrafyası olsun. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de Dünya'nın Kutup Yıldızı olsun istiyoruz, biz bunu dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberliğimiz adına istiyoruz. Şu 8 yılda Türkiye ekonomisi 3 kat büyüyerek Dünya'nın en büyük 17. ekonomisi konumuna yükseldi. Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolardan 8 yılda 730 milyar dolara yükseldi, ihracatımız 36 milyar dolardan 114 milyar dolara çıktı istiyoruz ki Türkiye ile birlikte bütün bu bölgede kalkınsın bütün bu bölgenin refahı artsın rekabet içinde değil dayanışma içinde olalım.

TÜRKİYE İLE SURİYE OMUZ OMUZA

Şer'de değil hayır da yarışalım birbirimizin omuzuna basmak için değil birbirimize dayanak olmak için mücadele edelim. İşte Türkiye ile Suriye bunu başardı Türkiye ile Suriye el ele omuz omuza kardeşlik ve dayanışma içinde bu günlere ulaştı. Allah'ın izni ile bu dayanışmayı, bu işbirliğini sürdüreceğiz hep birlikte istikrar içinde güven içinde büyümeye devam edeceğiz. 8 Yıldır Türkiye ile Suriye arasında ki dostluk tüm bölgeye örnek teşkil ediyor.

YAŞASIN TÜRKİYE-SURİYE KARDEŞLİĞİ

Bu baraj aramızda ki kardeşliğin nişanesi olsun, hayırlı ve uğurlu olsun diyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, Yaşasın Türkiye-Suriye kardeşliği' Diyerek temel atma töreni konuşmasını sonlandırdı.