ABD Mısır'daki çatışmaları kınadı

Amerika Mısır'da göstericilere saldırılmasını kınadı ve itidal çağrısında bulundu.

ABD Mısır'daki çatışmaları kınadı
Beyaz Saray basın mensuplarına ve barışçı göstericilere saldırı düzenlenmesinden ciddi kaygı duyduklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarıyla demokrasi yanlısı göstericiler arasında çatışma çıktı. Göstericilerin toplandığı Tahrir Meydanı’na giren Mübarek yanlıları ile göstericiler birbirlerine taşlarla saldırdı.

Muhalefet, göstericilere saldıran Mübarek yanlılarının sivil giyinmiş polis veya istihbarat ajanları olduğu görüşünde.

Saldırılara sert tepki gösteren Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs hükümet tarafından kışkırtılan şiddet olaylarına derhal son verilmesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü PJ Corwley de saldırıların Mısır halkının arzularını doğrudan tehdit ettiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İngiltere Başbakanı David Cameron da göstericilere saldırı düzenlenmesini kınadı.

Şiddet olaylarına son verilmesini isteyen AB dış ilişkiler sorumlusu Catherine Ashton, durumun sakinleştirilmesi için Mübarek'in adım atması gerektiğini kaydetti.

Kahire'de hükümet yanlısı göstericilerle Tahrir Meydanı'nda toplanan hükümet karşıtı göstericiler arasındaki çatışmalarda en az bir kişi hayatını kaybetti; 400 kişi yaralandı.

Başkan Barack Obama dün gece Mısır’da “düzenli bir geçiş süreci derhal başlamalı” demişti. Mübarek’e istifa çağrısında bulunmayan Obama, “Sürecin serbest seçimlerle sonuçlanması, seçimlerden sonra oluşacak hükümetin demokratik prensipler üzerine kurulması ve Mısır halkının arzularına yanıt vermesi” gerektiğini kaydetti.