Sağlığımıza kavuşalım derken sağlığımızdan mı oluyoruz?

Akciğer kanseri en yaygın ve en tehlikeli kanser türleri arasında yer alıyor. En önemli tetikçileri arasında da maalesef herkesin tiryakisi olduğu sigara var. Ancak bir tehlike daha olduğunu söylüyor uzmanlar o da radyasyon.

Sağlığımıza kavuşalım derken sağlığımızdan mı oluyoruz?
Sağlığımıza kavuşalım derken sağlığımızdan mı oluyoruz?

Prof. Dr. Erkan Topuz akciğer kanserinin iki büyük etkenini anlattı. Biri bilindiği gibi sigara. Ama sigarada sadece akciğer kanserinin nedeni değil.

Topuz, "Sigara bütün kanserlerde ortalama yaptığımız zaman yüzde 30'unu bütün kanserlerin ortaya çıkmasını teşkil ediyor. Akciğer kanserlerinde ise yüzde 85'ini sigara meydana getiriyor. Sigara dışında akciğer ve başka kanser türlerine neden olan etken ise radyasyon" dedi.

Üstelik hepimizin bildiği gibi cep telefonlarından ya da diğer elektronik eşyalarından sızan radyosyon değil.

Esas büyük radyosyonun taramalarda veya tedaviler esnasında çektirdiğimiz bilgisayarlı tomografilerde, bilinçsizce çekilen dijital olmayan momografilerde olduğuna dikkat çeken Topuz, "Çok dikkat etmek gerekir ve bunların bir takvime bağlanması gerekir. Radyasyona bağlı her türlü kanser ortaya çıkabilir. Akciğer kanseri , özellikle kan kanserleri, beyin tümörleri" diye konuştu.

Topuz akciğer kanserine yakalanmamak için şu önerilerde bulundu:

"Karnıbaharmış, brokoliymiş, semiz otuymuş, aşırı domates tüketin, kırjmızı pancar, yulaf'ın radyasyonu azalttığını gösteren çaışmalar var.

Sigara içenlere de tavsiyem akciğer kanserlerinde Astragalus denen bir çin bitkisi anlamlı olarak hastada sürviyi arttırmıştır.

Herkesin bir radyosyon kartı olmasının gerektiğini belirten Topuz, "Bir insan senede kaç kere akciğer filmi çektirdi, kaç kere bilgisayarlı tomografi çektirdi, bir kadın momografi ne zaman yaptırdı gibi.  İnsanların böyle bir radyasyon kartı olursa doktorlar o karta göre aldığı radyasyona göre gereksiz film çektirmez" dedi.


BEYAZ GAZETE