DTK Eş Genel Başkanı Tuğluk: Öcalan için ev hapsi istiyoruz

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından STK‘ların da katılımı ile iki günden bu yana süren çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı. DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk sonuç bildirgesinde, yeni bir ateşkes çağrısı yapmayı ahlaki bulmadıklarını ve Öcalan‘a



Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır‘da bölgedeki 698 sivil toplum örgütüyle bir araya gelerek, Abdullah Öcalan‘ın "Mart başında aradan çekilebilirim" açıklamasıyla ilgili durum değerlendirmesi yaptı. Sonuç bildirgesini DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk okuyarak "Demokratik Toplum Kongresi, halkımızın tüm farklı kimlik ve inançlarının en üst siyasal organizasyonu olarak 26-27 Şubat 2011 tarihlerinde, iki gün süren ara dönem toplantısını başarıyla gerçekleştirmiştir. Kongremiz, daimi meclis üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, kadın ve gençlik örgütleri ve halk delegelerinden oluşan 800 delegenin katılımıyla Türkiye, Ortadoğu ve dünyadaki siyasal ve sosyal gelişmeleri etraflıca değerlendirmiş, önemli bir kararlaşma seviyesi yakalamıştır. Eylemsizlik kararının değerlendirilme süreci, içine girilmiş olan genel seçimler dönemi, Türkiye‘de gittikçe oluşmakta olan despotik uygulamalar ve Ortadoğu‘daki halk devrimleri konusunda etraflıca tartışmalar yürütülmüştür. Kongre delegasyonunun almış olduğu kararları ve tutunduğu tavrı, basın ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Öncelikli ve ivedi olarak, Kongremiz KCK‘nin 31 Ekim‘de ilan ettiği sekiz aylık eylemsizlik-çatışmasızlık sürecinin, Mart ayı başında değerlendirmeye tabi tutma kararı konusundaki kaygılarını kamuoyunun dikkatine sunmak ister. Bilindiği gibi, 2010 Ekim ayından başlayıp genel seçimlere kadar tek taraflı olarak uzatılan, yaklaşık sekiz aylık bir eylemsizlik dönemi devam etmektedir. Mart ayı başında, KCK‘nın yaptıkları açıklamalardan anlaşıldığı gibi, yeni bir değerlendirme yapacağı bilinmektedir. Bu konuyu; kongremiz Kürt sorununun demokratik-barışçıl çözüm ilkesi doğrultusunda, hassasiyetle ele almış ve değerlendirmiştir." dedi.

Tuğluk, Öcalan‘ın barışçıl sürece daha fazla katkıda bulunması amacıyla cezasının ev hapsine dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “Öcalan‘ın barışçıl sürece daha fazla katkıda bulunabilmesi için İmralı‘daki cezaevi koşullarının, ev hapsi derecesinde dönüştürülmesi, KCK-siyasetçiler ve aydınlarla görüşmesinin sağlanmasının gereğine işaret etmiştir. Yeni anayasa tartışmaları konusunda, Cumhuriyet tarihinin otoriter ve tektipçi geçmişinin bir özeleştirisi olacak şekilde Kürt halkının demokratik özerklik temelinde statüsünün tanınarak, tüm farklılıkların demokratik Türkiye ulusu anayasasında garanti altına alınması değerlendirilmiştir.” diye konuştu.

"BDP BAĞIMSIZ OLARAK SEÇİMLERE GİRECEK"
Tuğluk, aldıkları karar doğrultusunda BDP‘nin adaylarının bağımsız milletvekili adayı olması kararını aldıklarını belirtti. Tuğluk, "Kongremiz, 12 Haziran genel seçimleriyle oluşacak parlamento yapısının, Türkiye‘yi demokratik ulus anayasasına kavuşturması beklentisi doğrultusunda, Barış ve Demokrasi Partisi‘nin bağımsız adaylarla seçimlere girip, güçlü ve nitelikli bir parlamento grubu oluşturmasını destekleme kararı almıştır. Kongremiz, uluslar arası konjöktür, bölgesel gelişmeler ve Kürdistan‘ın içinden geçtiği durumu göz önünde bulundurarak, ulusal birliğin hayati derecede önemine vurgu yapmıştır. Bu kapsamda, aciliyetle tüm Kürt parti ve siyasetlerini, bir araya gelerek ulusal bir konferans yapması ve ulusal demokratik bir stratejiyi belirleme çağrısında bulunur. Demokratik Toplum Kongresi delegasyonu olarak, halkımızın içinde bulunduğu mevcut duruma tahammülünün kalmadığını belirtmek istiyoruz. Bu temelde, halkımızı demokratik direniş temelinde seferberlik ruhuyla dönemi karşılamaya çağırıyoruz. Halkların çözüm siyaseti, başarıya ulaşacaktır." ifadelerine yer verdi.

Toplantıya dün sağlık sorunları nedeni ile hastaneye kaldırılan DTK‘nın Eş Genel Başkanı Ahmet Türk de katıldı.