Barlas: 'Türkiye istiskal ediliyor'

Sabah Gazetesi Yazarı Mehmet Barlas, Avrupa Birliği konusunda Türkiye'nin istiskal edildiğini savundu. Prof. Dr. Emre Kongar da, Libya'daki olaylara ilişkin, El-Kaide'nin Libya'ya bu kadar açıktan müdahale ediyor olmasının dünyadaki bütün dengeleri değiştireceğini ileri sürdü.

Barlas: 'Türkiye istiskal ediliyor'
NTV ekranlarında yayınlanan Yorum Farkı programının dün akşam ki bölümünde, iç ve dış olayların birbiriyle kaynaştığı, interaktif ilişkiye girdiği dönem değerlendirildi.

Mehmet Barlas, "Avrupa Birliği konusunda, Başbakan'ın söylediği 'ne onlar bizsiz yapabilir, ne biz onlarsız yapabiliriz' sözü. Yani bir yerde istiskal ediliyor Türkiye" dedi.

Emre Kongar ise bunun üzerine, "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tam tersini söylüyor onlarada yaramaz bize de yaramaz diyor" diye konuştu.

"Merkel'de özel ortaklık falan diyor yani Türkiye'yi istiskal ediyorlar" diyen Barlas şöyle devam etti:

"Almanya, Fransa kesinlikle Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini engellemek için, morali bozmak için herşeyi yapıyorlar. Ama anladığım yine Ankaradaki hava şu ki, onlar ne yaparsa yapsın biz bildiğimiz yolda devam edeceğiz çünkü bunun başka çaresi yok. Bu da benim için iyimser bir tutum. Çünkü Avrupa Birliği Türkiye demokrasisinin hukukunda neticede güvencesi. O bakımdan yani Sarkozy Türkiye ziyaretinde çok hoş olmayan diplomatik sevgisizlikler göreceğimiz kesin. Başbakan falan mutlaka bir reaksiyon gösterecektir. Ama bir yandan da Türkiye Avrupa Birliğindeki o uzun ince yoluna devam edecek."

Bunun üzerine söze giren Kongar, "Yani 2005'te o Başbakan'ın Avrupa Fatih'i diye karşılandığı Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki anlaşmalar tarih oldu" dedi.

Barlas ise, "Geçmişe baktığınız zaman Ankara Anlaşması imzalandığı zaman da Ankara'da Avrupa'ya girdik diye bayram yapılmıştı. Deniz Baykal'ın nihayet Avrupa Birliği'nin kapısı bize açıldı diye demeci vardı" diye konuştu.

Kongar da, "Onların hepsi tarih oldu çok hızlı değişiyor" karşılığını verdi. 

"Yani durmadan biz Avrupa Birliği'nin kapsısında girdik sanıyoruz" diyen Barlas, ama önümüzde bir uzun dönem daha olduğunun göründüğünü söyledi.

Bir de Libya konusunun olduğunu belirten Barlas, "O ne olacak belli değil. Son gelen haberlere göre, Kaddafi Tarablus'ta kuşatılmış vaziyette. Aklınıza gelen bütün batıdaki doğudaki şehirler Kaddafi aleyhtarlarının eline geçmiş durumda. Ama Kaddafi'de Tarablus'ta çok güçlü. Artık halkın arasına karışacak kendi militanlarıyla poz verecek kadar kendini Tarablus'ta rahat hissediyor" şeklinde konuştu.

Libya'da bin ölü olduğunun söylendiğine işaret eden Barlas, "Libya bir iç savaşın eşiğinde mi, ya da Kaddafi daha ne kadar dayanabilir. Bütün bunlar soru işareti" dedi.

"EL-KAİDE'NİN LİBYA'YA BU KADAR AÇIKTAN MÜDAHALE EDİYOR OLMASI DÜNYA'DAKİ BÜTÜN DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK"

Kongar ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Libya'yla ilgili çok çarpıcı bir gelişme var. Ben doğrusu İlk duyduğumda hem çok şarşırdım hem inanmadım. Acaba bir oyun mu dedim. Ama sonra bunun gerçek olduğu anlaşıldı. Kaddafi'nin El-Kaide'yi suçlaması. Suçlaması doğur fakat ilk duyduğumda dedim ki Kaddafi herhalde bir manevra çeviriyor. Amerika'yı ve Batı'yı yanına almak için. Çünkü  batı çok bağırdı. Şimdi geleceğim diye. Her seçenek masadadır diyorlar yani askeri müdahale seçeneğini bile dikkate alıyorlar. Herhalde bu yüzden dedim bir manevra çeviriyor. Fakat sonrada el kaide bunu üstlendi. Yani Kaddafi'ye karşı tavır aldı. Libya'da ayaklananların yanında yer aldı. Şimdi El-Kaide'nin Libya'ya bu kadar açıktan müdahale ediyor olması ve tavır koyması bence dünyadaki bütün dengeleri değiştirecek gibi bir yapı. Çünkü mesela Hamas Filistin'de egemen olduğu yerlerde iyice şeriata döndü. Yani orada artık kadınlar iyice kapanmadan dışarı çıkamıyorlar. Irak'ta Anayasa'da şeriat hükümleri falan. Yani eğer El-Kaide'nin o dogmatik, radikal, siyasal dogmatik islamı, hem silah hem böyle bir totaliter anlayışla islam dünyasındaki bu ayaklanmaların içine sızıyorsa dünyanın ve islam daleminin geleceği çok sıkıntılı demektir."

"EL-KAİDE'NİN BU OLAYI ÜSTLENMESİ ONLARI OLDUĞUNDAN DAHA BÜYÜK GÖSTERDİ"

İkinci bir olayın ise ABD'nin ve AB'nin her seçenek falan deyip askeri seçeneği de dikkate alması olduğunu kaydeden Kongar, "Kaddafi'nin de buna ülkeyi yakar yok ederim diye cevap vermesi. Yani bence bunlar hiç umut verici ve güzel şeyler değil. Olaylar demokrasi gelişiyor falan mı acaba, yoksa daha kötülere mi gidiyor" dedi.

Barlas da bunun üzerine, "Şu anda Libya'da söz konusu olan demokrasi değil, Kaddafi'ye karşı bir reaksiyon anladığım kadarıyla. Yalnız bakın Kaddafi'ye karşı olanların ağır bastığı iki kent. Oradaki iki örgütte El-Kaide'yle bağlantılı değil. Kaddafi o konuşmasında kendisine karşı ayaklananların sadece El-Kaide'den destek aldıklarını söylemedi, bunların uyuşturucu aldıklarını da söyledi. İlaç alıp ondan sonra ayaklanıyorlar dedi. Yani şu anda Kaddafi'nin El-Kaide devrede demesi bence talihsizdi ya da çaresiz bir çaba" diye konuştu.

Kongar, "Ama el kaidede bunu üstlendi" deyince, Barlas, "Bende El-Kaide'nin lideri olsam üstlenirim olduğundan daha büyük görünüyorsun" diye karşılık verdi.


BAYAZ GAZETE