Hocalı Katliamı kurbanları anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde, 19 yıl önce 613 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan olayın yıldönümü nedeniyle Azeri öğrenciler Taksim Meydanı'nda sıradışı bir eylem yaptı. Dünyanın birçok bölgesinde de düzenlenen törenlerle katliamda hayatını kaybedenler anıldı.

Hocalı Katliamı kurbanları anıldı
Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 26 Şubat 1992'de aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 613 kişinin katledilmesi olayının yıl dönümü nedeniyle Taksim Meydanı'nda protesto gösterisi düzenlendi.

Azerbaycan Birlik Teşkilatı'nın öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme Türkiye'de okuyan Azerbaycanöğrenciler destek verdi. 100'e yakın kişinin katıldığı eylemde öğrenciler, Katliamda öldürülen 613 kişiyi sembol etmesi için ilginç bir gösteri düzenlediler.

Öğle ezanının okunmasıyla birlikte kendilerini yere attılar. Katliamda öldürülen 3 yaşındaki bir çocuğun fotoğrafının yer aldığı bir maske de takan eylemciler, ezanın bitişiyle tekrar hayata döndüler.

Sıra dışı eylemi bazı kişiler ilgiyle izlerken, bazıları da kameraya kaydettiler.

Topluluk adına Azerbaycan Birlik Teşkilatı Eşbaşkanı Nurlan Kerimov bir basın açıklaması yaptı.

Kerimov, “ 26 Şubat 1992'de Rus 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteğindeki Ermeni güçleri Azerbaycan'ın Hocalı kentinde insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen cinayetler işlediler. Sivil, eli silahsız Azerbaycan Türkleri, çocuk, kadın, ihtiyar ve genç ayrımı yapılmadan katledildi. Bu vahşeti kınamak için Azerbaycan Birlik Teşkilatı'nın öncülüğünde Taksim Meydanında bir araya gelerek Türkiye'de okuyan Azerbaycanlı gençler olarak 613 şehidin sembolü olarak aynı anda yere yattık. Azerbaycan Birlik Teşkilatı ve gençlik olarak dünya kamuoyuna sesleniyoruz. 87 yıl öncesinin olaylarıyla ilgilenme cesaretini gösterenler, Ermenilerin çok yakın geçmişimizde Karabağ'da yaptıkları vahşeti neden görmüyorlar" diye konuştu.

Siyasilerin tepkileri:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Unutulmamalı ki, sınırlarımızı açmak için fırsat kollayan ve Ermenilerin dostluğunu kazanmak amacıyla olmadık dayatmalara boyun eğen bugünkü siyasi iktidarın; hem Doğu Anadolu'daki soykırımı hem de Hocalı katliamını asla hatırından çıkarmaması, ahlaki ve milli tutarlılık gereği olacaktır" dedi.

Bahçeli, Hocalı katliamının 19. yılı sebebiyle yayımladığı mesajda, "Dağlık Karabağ'ın Hocalı kasabasına Ermeni katillerin saldırması sonucunda hiçbir suçu günahı olmayan yüzlerce masum Azerbaycanlı soydaşın katledildiğini" belirtti.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, "Hocalı'daki katliamın, tüm dünyanın gözü önünde işlenen toplu bir cinayet olmasına rağmen göz yumularak sessiz sedasız kabullenilmesi ve Türkiye'nin bu sessizliğe ortak oluşunun çok hazin bir durum olduğunu" bildirdi.

Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker de hükümet yetkililerine Hocalı kasabasındaki katliamın sorumlularını uluslararası yargı önüne çıkarıltılması için girişimde bulunmalarını önerdi.

Azerbaycan:

Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği "Hocalı Katliamı"nın 19'uncu yıl dönümünde hayatını kaybedenler Azerbaycan'da anılıyor.

Anma merasimine, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başta olmak üzere, Mihriban Aliyev, Başbakan Artur Rasizade, Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Ramiz Mehdiyev, milletvekilleri ve öteki devlet yetkilileri katıldı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, başkent Bakü'de bulunan "Ana Harayı" adlı Hocalı katliamı anıtını ziyaret ederek, çelenk bıraktı.

Resmi törenin ardından Hocalı Soykırım Anıtı, Azeri vatandaşlarca ziyaretçi akınına uğradı.

Soykırım anıtı ziyaretine muhalefet liderlerinden Müsavvat Partisi Başkanı İsa Gamber, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Başkanı Ali Kerimli ve bir grup partili de katıldı.

Ankara:

Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesindeki Hocalı şehrinde 1992'de yapılan katliamda hayatını kaybedenler Ankara'da da anıldı.

Keçiören Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, olayda hayatını kaybedenler için Azerbaycan Büyükelçiliği ve Keçiören Belediyesi iş birliğinde, ilçede bulunan Hocalı Anıtı'nda anma programı düzenlendi.

New York:

Ermenistan'ın BM Daimi Temsilciliği binasının karşısındaki protesto gösterisi, Genç Türkler Derneği ve New York Azerbaycan Derneği tarafından çeşitli derneklerin de desteğiyle düzenlendi. Ellerinde Türk ve Azerbaycan bayrağı bulunan göstericiler yağmurun altında "Terörist Ermenistan" diye bağırdı ve "Hocalı İçin Adalet" yazılı pankartlar taşıdı.

Hocalı katliamı, 19. yılında New York'ta Ermenistan'ın BM Daimi Temsilciliği binası ve BM binasının önünde protesto edildi. Dünyanın birçok bölgesinde düzenlenen törenlerle katliamda hayatını kaybeden Azeriler anıldı.

Berlin:

Hocalı katliamı kurbanları Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen bir etkinlikte anıldı.

Berlin-Brandenburg Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Almanya'daki Azerbaycanlılar Koordinasyon Merkezi tarafından Türkevi'nde düzenlenen anma
etkinliğine, Azerbaycan'ın Berlin Büyükelçisi Perviz Şahbazov ve Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat katıldı.

Washington:

Hocalı katliamının 19. yılında hayatını kaybedenler Washington'da anıldı. Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Yaşar Aliyev, açılışta yaptığı konuşmada, Hocalı'da yaşanan acı ve hüzne değinerek, ABD'de bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak için gösterdikleri çabaları dile getirdi. Aliyev, Hocalı katliamını hiçbir zaman unutmayacaklarını ve adalet yerini bulana kadar çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

KKTC:


Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında Ermeni güçler tarafından 1992'de katledilen 613 kişi, "Hocalı Katliamını Telin Komitesi" tarafından KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da anıldı.