KKTC'de muhalif gazeteye saldırı

KKTC'de muhalif yayınlarıyla bilinen Afrika gazetesinin Lefkoşa'daki merkez binasına kimliği belirlenemeyen kişi veya kişilerce ateş açıldı.

KKTC'de muhalif gazeteye saldırı
Cumhuriyet Meclisi binası yakınında, gazetenin bulunduğu apartmana akşam saatlerinde giren saldırganlar, gazetenin kapısına iki el ateş açtı.

Kapının önüne imzasız bir tehdit mektubu bırakıldığı öğrenildi. Olayda yaralanan olmadı.

Afrika gazetesine ateş açılmasının ardından, polisin olay yerinde 2 adet 9 milimetre çapında mermi kovanı ve tehdit içerikli bir not bulduğu bildirildi.

Polisin, "Kanunsuz ateşli silah, patlayıcı madde tasarrufu, yazılı öldürme tehdidi, şiddet tehdidi, meskun mahalde ateş açma" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün saat 18.30 sıralarında Osman Paşa Caddesi üzerinde bulunan Arca Apartmanı'nın birinci katında Afrika gazetesinin giriş kapısı üzerine meçhul şahıs veya şahıslar tarafından el yazısı ile yazılmış ve üzerinde öldürme tehdidini içeren yazılar bulunan bir kağıt yapıştırıldıktan sonra kapıya iki el ateş edilmiştir. Olay yerinde 2 adet 9 mm çapında mermi kovanı bulunmuştur. Soruşturma devam ediyor."

Tehdit mektubu

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, olayla ilgili olarak basına yaptığı açıklamada, silah seslerini duyunca balkona çıktıklarını ama kimseyi göremediklerini belirtti.

Saldırıyı yapanları, binanın kapısına kadar geldikleri için "cüretli" olarak niteleyen Levent, kapıya bırakılan notta, "bir dahaki sefere böyle olmaz..." tehdidinin yer aldığını kaydetti.

Saldırıyı, sadece kendilerine yönelik olarak kabul etmediklerini ifade eden Levent, "saldırının, kendileri gibi rejim ve düzene karşı toplumda yükselen sesleri bastırmaya yönelik olduğunu" savundu.

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer de Afrika Gazetesi'ne sıkılan kurşunun; düşünce, söz, anlatım özgürlüğü ile barış ve demokrasiye yönelik olduğunu kaydetti.

Soyer, demokrasiye ve insan sevgisine bağlı olan Kıbrıs Türkünün hiçbir şekilde yıldırılamayacağını belirterek, Afrika Gazetesi ile dayanışmalarını göstermek için "geçmiş olsun" ziyaretinde bulunduklarını söyledi.

Bu arada, gazete binasına "susmayacağız" yazılı pankart asıldı.

KKTC Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) saldırıyı protesto etti.

Olay yerinde bulunan Basın-Sen Genel Sekreteri Hüseyin Yalyalı, basına yaptığı açıklamada, "Bu, düşünce ve basın özgürlüğüne sıkılan bir kurşundur. Kabul edilemez" dedi.

Basın özgürlüğünün, halkın bilgi alma hakkından kaynaklanan bir özgürlük olduğunu belirten Yalyalı, "Buraya sıkılan kurşunlar doğrudan halkın bilgi alma özgürlüğü ve halka atılmış demektir. Sorumluların bulunması için, umutsuz olsak da sorumluları göreve davet ederiz" dedi.

Önceki adı "Avrupa" olan Afrika gazetesi, daha önce de benzer saldırılara uğramıştı.