Kaddafi Trablus'ta siperler hazırladı

Ülkenin yüzde 5'ini kontrol eden Kaddafi Trablus'ta “son savaş“ için kum torbalarından siperler kurdu.

Kaddafi Trablus'ta siperler hazırladı
Zengin petrol tesisleri isyancı gruba geçti. Ülkenin yüzde 5’ini kontrol eden Kaddafi Trablus’ta “son savaş“ için kum torbalarından siperler kurdu.

Libya’da 42 yıllık diktatör Muammer Kaddafi aleyhindeki isyan 11’inci gününde doruk noktasına ulaştı.

Kaddafi’nin doğum yeri Sirte ve başkent Trablus’un merkezi dışında tüm bölgeler isyancıların kontrolüne girdi ve binalara devrim bayrağı asıldı. Önceki gün ABD’nin 1986’da bombaladığı karargahının enkazından halkına sinirli bir şekilde seslenen ve kürsüyü yumruklayarak konuşan Kaddafi bu kez devlet televizyonuna canlı bağlantı yaparak konuştu. 69 yaşındaki Libya liderinin Trablus’ta bir sığınakta olduğu iddia edildi.

CAMİ BOMBALADILAR

“Ölürüm de gitmem” diyerek istifa çağrılarını reddeden Kaddafi Trablus’a doğru ilerleyen isyancılara karşı başkentte son savaşını vermek için hazırlıklara da başlanması emrini verdi. 45 bin kişilik ordusundan kendisine sadık kalan 5 bin askeri Trablus’a toplayan Libya lideri; Çad, Nijer ve Gine’den adam başı 18 bin dolar ödeyerek getirttiği paralı askerlerine de başkentte devriye görevi verdi.


Tüm bakanlık binalarının önüne kum torbalarından siperler oluşturuldu, meydanlara tank ve zırhlılar konuşlandırıldı. Trablus’a ilerleyen isyancıların konuşlandığı başkentin hemen dışında bulunan bir cami Kaddafi’nin tankları tarafından bombalandı. 10 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.

SADDAM GİBİ OLACAK

Kaddafi’nin eski protokol müdürü Nuri El Mismari binden fazla kişinin öldüğünü belirterek, “Libyalılar durmayacak Muammer Kaddafi sona geldi. Her şeyi kaybetti. Konuşması, kaybetmiş birinin konuşmasıydı. Yapayalnız” dedi.

Kaddafi’nin konuşma yaptığı sırada içine çelik yelek giydiğini, örtüsünün altında da koruyucu malzeme olduğunu iddia eden Mismari, Kaddafi’ye ülkenin yüzde 5’inin bile destek vermediğini, ifade ederek “Ölürse bu onun şansı olur yoksa Saddam gibi yargılanacak” dedi. İsviçreli yetkililer dün Kaddafi’nin banka hesaplarını dondurduklarını açıkladı.

Kaddafi Arap basınında yayınlanan karikatürde intihar bombacısı olarak gösterildi.

BAŞKENT'E 1 SAAT KALDI


Başkentten sadece bir saat uzaklıktaki şehirlerde sokaklarda Kaddafi karşıtı silahlı milisler devriye geziyor, polis ve asker ortada görülmüyor.

Ordu depolarından yağmaladıkları silahlarla gövde gösterisi yapan isyancılar ülkenin doğusunda kontrolü sağlamalarının ardından dün de Trablus’un batısında kritik bir zafer kazandı.

Başkente 120 km uzaklıkta Zuara kenti hükümet karşıtı milislerin kontrolüne geçti.

Petrol sahalarının bulunduğu Ras Lanuf’ta da isyan patlak verdi. Bingazi‘den haraket eden isyancılar Kaddafi’nin en büyük geliri olan petrol tesislerini elinden almayı başardı. Petrol üretiminin zaten yüzde 50 düştüğü ülkede akşam saatlerinde hem Ras Lanuf hem de Marsa El Brega petrol tesisleri ve limanları isyancıların eline geçti.

Araplar Kaddafi’yi kınıyor. Lübnanlı Randa Harfouçe Beyrut’taki eylemde “Muammer halkını yok etme” yazılı pankart taşıdı.

İSYAN=BAĞIMSIZLIK

Orta Doğu’yu etkisi altına alan isyan ateşine sosyal paylaşım sitelerinden de destek geliyor. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da kullanıcılar ilginç grafiklerle onlarca yıllık iktidarlara kafa tutuyor. Siteye yüklenen en dikkat çekici grafik bir kelime oyunu oldu. Libya, Bahreyn, Yemen, İran, Cezayir, Tunus ve Mısır’ı alt alta yerleştiren Twitter kullanıcıları ülkelerin ilk iki harflerini kullanarak kırmızıyla “Bağımsızlık” anlamına gelen Liberation yazdı.

AYŞE BABASI GİBİ MEYDAN OKUDU


Kaddafi’nin yardım işleriyle ilgilenen kızı Ayşe’nin, BM Kalkınma Programı’nın (UNDP) iyi niyet elçisi olarak görevine son verildi. UNDP’nin, Libya’da AIDS ve kadınlara şiddet konularında çalışmak üzere iyi niyet elçisi olarak atadığı Ayşe’nin dün Libya’yı terk etme girişiminde bulunduğu öne sürüldü. Ayşe’nin olduğu Libya Arap Havayolları’na ait uçağın Malta’ya iniş yapmak istediği fakat izin alamadığı öne sürüldü. Bu iddialar üzerine Ayşe, babasının üç gün önce konuştuğu binanın önünde devlet televizyonu aracılığıyla halka seslendi. Ayşe “Ülkeden kaçmaya çalıştığım iddiaları yalan. Beni seven ve benim de onu sevdiğim Libya halkına burada olduğumu söylemek istedim. Beni tanıyanlar benim onların BM iyi niyet elçisi olarak kalacağımı biliyor” açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ardından, Ayşe’nin, BM’nin kararını öğrenmediği yorumları yapıldı.

İSVİÇRE, Kaddafi.html">KADDAFİ'NİN HESAPLARINI DONDURUYOR

Wıkıleaks tarafından dün yayınlanan bir belgede Kaddafi ailesinin kontrolündeki bir fonun ABD’de 32 milyar dolarlık varlığı olduğu belirtildi. Öte yandan İsviçre hükümeti, Libya’daki gelişmeler üzerine, Kaddafi’nin bütün banka hesaplarının dondurulması talimatını verildiği bildirildi. İsviçre hükümeti, Libya’nın banka hesaplarının kötüye kullanılmasını önlemek istediğini açıkladı.