Emine Erdoğan, BM’de yoğun ilgi gördü

Birleşmiş Milletler’de (BM) Kadının Statüsü Komisyonu (CSW) 55. Oturumunun açılışı için New York’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a yoğun ilgi oldu. BM Genel Kurul’unda yaptığı konuşmanın ardından İstanbul Kadın Araştırmaları Mer

Emine Erdoğan, BM’de yoğun ilgi gördü


New York şehrinin Harlem bölgesinde Geleceğin Vakfı (Future Foundation) adlı kuruluşun direktörlüğünü yapan Dr. Deloise Blakely, Emine Erdoğan’ın Genel Kurul’da yaptığı konuşmayı çok beğendiğini ve bunun için kendisine teşekkür etmek istediğini ifade etti. Bayan Erdoğan’a sarılan ve gözleri dolan Dr. Blakely şöyle konuştu; ‘‘Emine hanım biz kadınların nasıl ayrımcılığa uğradığını, fakir ülkelerde yaşadıkları sorunların derinliklerini dile getirdi. Yani aslında burada kendisi dünyaya fakir ülkelerde nasıl gayri insani şartlarda annelerin fedakarlıklarla çocuklarını büyütmeye çalıştığını ifade etti. Kendisi kadar hiç kimse bu kadar içten ve bu kadar güzel bir şekilde bu sorunları böylesine önemli bir toplantıda dile getirmemişti.’’
Dr. Blakely ayrıca, Emine Erdoğan’ın Genel Kurul’da ki konuşmasını dinledikten sonra, ‘‘İşte hepimizi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bu hanımefendi temsil ediyor dedim kendime’’ diye konuştu.

Bayan Erdoğan’ın onur konuşmacısı olduğu panele Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, AK Parti Gaziantep Kiletvekili ve aynı partinin Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Türkiye‘nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan, Kadının Statüsü Genel Müdürü Leyla Çoşkun, İKAM İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezi adına Alev Dedegil ile Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan temsilciler yer aldı.

Türkiye’de demokratik değerlerin yükselmesi neticesinde kadın haklarında sağlanan olumlu gelişmelere vurguda bulunan Emine Erdoğan, ‘‘Devlet ile halkı arasında güven bağı sağlanır ise eğitimleşmede bir sorun kalmaz. Devlet halkına bir adım giderse, millet devletine on adım gelir’’ dedi. Bayan Erdoğan ayrıca halkın devlete güven duyması ile birlikte ailelerin kız çocuklarını da daha fazla okula gönderdiklerini ifade etti.

Programda konuşan Devlet Bakanı Kavaf da Türkiye’nin son on yıllık süreçte başta Anayasası’nda olmak üzere tüm yasalarında toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla değişiklikler yaptığını hatırlattı. Bakan Kavaf, ‘‘Yasalarımız cinsiyet ayrımcılığına sıfır toleransla yaklaşan güçlü bir yapıya kavuşmuştur’’ dedi.

Fatma Şahin ise konuşmasında Başbakan Erdoğan’ın AK Parti’nin kuruluşunda sarf ettiği sözleri hatırlatarak, ‘‘Sayın Başbakanımız bizlere o dönemde; ‘Kadınların siyasettte yer alması yerimizi daraltmaz aksine bizleri güçlendirir’ demişti’’ diye konuştu. Şahin ayrıca Başbakan Erdoğan’ın ‘Kadına karşı ayrımcılık, ırkçılıktan daha beterdir’ sözlerine atıfta bulunarak AK Parti hükümetinin kadınlara karşı pozitif ayrımcılık yapan uygulamalarını dile getirdi. Şahin özellikle kadınların istihdamının arttırılması için devletin işverenlere sağladığı kolaylıklara vurguda bulundu.