Çobanın kafası general kafasından daha değerli

Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, Türkiye'de halkın ilk kez Anayasa yapacağını belirterek, her kafadan bir ses çıkması gerektiğini belirtti.

Çobanın kafası general kafasından daha değerli
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki Yeni Anayasa Platformu’nun, önceki akşam düzenlediği “Katılın, talep edin, anayasamızı birlikte yapalım” konulu panele katılan Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Doç. Dr. Osman Can, Türkiye’de halkın ilk kez Anayasa yapacağını belirterek, her kafadan bir ses çıkması gerektiğini belirtti.

Bir dinleyicinin, “Her kafadan bir ses çıkarsa o Anayasayı nasıl yapacağız?” sorusuna Osman Can, şu yanıtı verdi: “‘Her kafadan ses çıkmasın, tek bir kafadan ses çıksın’ diyorsanız, işte o kafa, ya bir general kafası olur, ya bürokratın kafası olur. Ben bu ülkede çobanın kafasının ya da ticaret yapanın, işadamının kafasının, general kafasından daha değerli olduğunu dahi söyleyebilirim. Çünkü general, memur, birey olarak değil, sıfat olarak. Ama general olarak bizim gibi bir insandır ve bizim kadar eşit haklara sahip, özgürdür. Ama bir memur sıfatıyla hareket ettiği zaman, sadece emir verir bana. Her kafadan ses çıkmalı ve her kafadan Türkiye’de çıkan ses hayırdır, ve her kafadan çıkan ses üzerine, kapsayıcı ve kucaklayıcı bir Anayasa inşa ettiğimiz zaman, işte o zaman enerjimizi Türkiye’yi ileriye götürecek, taşıyabilecek bir enerjiye dönüştürebiliriz. 1876’da padişahın ‘Alın size Anayasa’ demesi ile 1982’deki 5 generalin ‘Alın size Anayasa’ demesi arasında fark yoktur. Sizin iradeniz orada yok. Bu Anayasa toplumun neredeyse yüze 80’ini hain ilan edebilen bir Anayasadır.”
Panele katılan İstanbul eski Baro Başkanı Yücel Sayman, özgürlükleri devletin istifleyip ‘gıdım gıdım’ vatandaşa verdiğini ileri sürerken, sanatçı Lale Mansur başörtüsü yüzünden okuyamayanları ve faili meçhul cinayetleri gördüğünde utandığını, böyle bir ülkede yaşamak istemediğini söyledi.