Başmüzakereci Bağış‘tan AB‘ye mesaj: Fişi çeken taraf biz olmayız
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye‘nin AB ile bugüne kadar yaşadığı en iyi iletişimi yaşadığını söyledi. Bağış, AB‘ye "Fişi çeken taraf biz olmayacağız." mesajı verdi. Hatay‘da gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma Par
"BASINA YARGI ÖNÜNDE DOKUNULMAZLIK SAĞLANAMAZ"
Yarın AB üyesi olacakmış gibi çalıştıklarını aktaran Bağış, Türkiye‘nin bu kararlılığına rağmen bazı eleştirilere maruz kaldığını söyledi. Basın özgürlüğü ile ilgili bazı intibaların oluşturulduğunun farkında olduklarının altını çizen Bağış, "Tüm bu süreçler esasen basın özgürlüğünün ve demokrasinin önündeki engelleri kaldırmaktır. Türkiye‘de basına yargı karşısında dokunulmazlık sağlanamaz." dedi.
Siyasi engellerden dolayı fasılların halen açılamadığını, bu engellerin kaldırılması halinde Türkiye‘nin çok hızlı bir şekilde uyumu tamamlayacağını ifade eden Bağış, AB‘den 5 ana beklentilerini şöyle sıraladı: "Türkiye müzakere sürecinde adil bir süreç yaşamak istiyor. Ne daha fazla kolaylık istiyoruz, ne de imtiyaz. Başka ülkelerin önüne konulmayan bir süreç istiyoruz. Vize konusuna gelince bugün Paraguay vatandaşları AB‘ye vizesiz gidebilirken bizim vatandaşlarımıza yapılan vize ayıbı kabul edilemez. Ayrıca Türkiye terörle mücadelede somut olarak desteklenmelidir. Ayrıca Kıbrıs sorunu çözümlenmeli ve AB‘ye aday 5 ülke AB zirvelerine davet edilmelidir. Aday ülkelerin yönergesinin kayıp kaymadığına ilişkin tartışmaların yapılması doğru değildir. Biz AB yolunda iyi niyetle çalışmalara devam ediyorsak aynısını AB‘den bekliyoruz."
İSTİNAF MAHKEMELERİNİN BAŞSAVCILARI 22 ŞUBAT‘TA ATANACAK
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de yargının yükünü hafifletecek olan istinaf mahkemelerinin devreye girmesi için yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu konudaki çalışmaların tamamlandığını belirten Ergin, yarın sabah yargının yükünü hafifletecek 9 bölgede kurulacak istinaf mahkemelerinin başsavcılarının atamasının yapılacağını söyledi.
KPK Eş Başkanı Helene Flautre ise açılış konuşmasında Türkiye‘nin bu bölgede model oynayabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi. AB‘nin göç politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Flautre AB‘de yürütülen bir rapordan söz ederek şunları söyledi:
"Bu raporda bir yandan Eylül‘deki anayasa reformuna büyük destek veriyor. Yasal uygulamaya dikkat edilmesi isteniyor. Bir takım endişelerini aktarıyor. Usul konusunda bazı davalarda mesela Ergenekon davasında özellikle usul ve güvencelere de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Eminim bu alanda hükümetin bir takım çalışmaları var. Benim ülkemde pek uygulanmasa da Savunma Bakanlığı ve Adalet bakanlığı gibi bakanlar seçim öncesinde görevden ayrılıyorlar. Bence bu çok iffetli bir uygulama keşke bu diğer ülkelerde de uygulansın." dedi. Türkiye-AB Karma Parlemento toplantısı soru ve cevaplarla devam etti.