İran savaş gemileri Akdeniz'e geçti

İran'a ait iki savaş gemisinin Mısır'ın Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçtiği bildirildi. Bu gelişmenin ardından savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan geçerek Suriye'ye doğru yol alması, İran ve İsrail'i karşı karşıya getirdi.

İran savaş gemileri Akdeniz'e geçti
İran'ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem, Süveyş Kanalı'nı geçen savaş gemilerinin rotasının Suriye olduğunu duyurdu.

İsrail, İran savaş gemilerinin kanalı geçmesinin "kışkırtıcı" bir hareket olduğunu ileri sürüyordu. İranlı yetkililer ise, geçiş taleplerinin uluslararası düzenlemelere uygun olduğunu bildiriyordu.

Geçtiğimiz hafta İran iki savaş gemisinin eğitim amaçlı olarak Süveyş Kanalı'ndan geçeceğini açıklamış, İsrail bu gelişmeyi 'provokasyon ve küstahlık' olarak değerlendirmişti.

İran önce bu girişiminden vazgeçtiğini duyurmuş, ardından da gemilerin Suriye’ye gideceğini açıklamıştı. Suriyeli yetkililer tarafından da teyid edilen gemilerin Süveyş kanalından geçerek Suriye’ye geçişi gerçekleşti.

İran’in Arapça yayın yapan televizyon kanalı Al Alam, iki savaş gemisinin Süveyş Kanalı’ndan geçtiğini ve Suriye’deki limana doğru yol aldığını açıkladı.

1979'daki İslam Devrimi’nden bu yana ilk kez iki İran savaş gemisi kanaldan geçiş yapmış oldu.

Mısır, gemilerde, askeri teçhizat,nükleer ya da kimyasal madde taşınmayacağının garanti edilmesi üzerine, kanaldan geçiş izni vermişti.