Davutoğlu: Libya’da iç savaş çıksın istemiyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’da şu anda ortaya çıkan en ciddi gelişmenin can güvenliği sorunu olduğunu söyledi.



Tunus’a giderken uçaktan gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Libya’da 25 bine yakın Türk vatandaşı bulunduğunu belirterek, “İlk önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliği. İkinci önceliğimiz Lİbyalı kardeşlerimizin can güvenliğidir.” dedi. Libya’da iç savaş çıkmasını istemediklerini vurgulayan Davutoğlu, “Kardeş kavgasının çıkmasını engelleyecek şekilde can güvenliğinin sağlanmasından yanayız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Davutoğlu, Libya’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için dört uçak ve iki geminin görevlendirildiğini, uçakların bugün Trablus ve Bingazi şehirlerine ineceğini sözlerine ekledi.

TUNUS, DOMİNO ETKİSİ OLUŞTURDU
Tunus’ta yaşanan olayların bölge ülkeleri için domino etkisi oluşturduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin bölgedeki tüm ülkelerle temas halinde olduğunu söyledi.
Tunus ziyareti öncesinde Avrupalı bakanların kendisini arayarak, “Libya’da olaylar varken neden Tunus’a gidiyorsunuz?” diye sorduklarını aktaran Davutoğlu, “Tunuslular sorunların barışçı yollardan çözülebileceğini göstermiş oldu.” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki her ülke için bir intibak süreci olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Her ülke kendi başının çaresine bakarken uluslararası toplumlar da bu resmi doğru şekilde okumaya çalışıyor.” dedi.
Davutoğlu, her ülkenin kendine has özellikleri olsa da evrensel demokrat standartlara dikkat çekerek bu standartların en önemli temsilcilerinden Avrupa Konseyi’nin dönem başkanlığını yaptıklarını hatırlattı. Davutoğlu, “Buradaki görüşmelerimizde Avrupa Konseyi ne yapabilir, bunu Tunuslularla paylaşacağız. Misyonumuz onları dinlemek ve anlamak. Anayasal düzenlemenin yapılması ve seçimlerin halkın iradesini yansıtması temennimiz.” İfadelerini kullandı.