İsyan ateşi Yemen'i sardı

Ortadoğu'da otokrat Tunus ve Mısır liderlerinin devrilmesine yol açan değişim rüzgârı devam ediyor.

Dünya "sırada kim var?" sorusuna cevap ararken bazı bölge ülkelerinde sokaklar giderek hareketleniyor.

Bu ülkelerin başında muhalefetin, 33 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifası için günlerdir eylem düzenlediği Yemen geliyor. Salih'in 2013'teki seçimlerde aday olmayacağını açıklamasından tatmin olmayan muhalif gruplar dün başkent Sana ile ülkenin güneyindeki Taiz kentinde gösteri düzenledi. Salih yanlılarının da iktidara destek için meydana indiği bu iki kentte taraflar arasında çatışma yaşandı. Çıkan olaylarda en az 17 kişinin yaralandığı bildirildi.

Dün protestolara sahne olan diğer bir ülke de Arap dünyasında Irak'tan sonra Şii nüfusunun çoğunluğu oluşturduğu ikinci ülke olan Bahreyn'di. Muhalif grupların başkent Manama'da toplanma çağrısı yaptığı ülkede, iki Şii köyünde küçük çaplı çatışmalar oldu. Polisin protesto gösterisi düzenlemek isteyen gruba müdahale etmesi sonucu en az 14 kişinin yaralandığı kaydedildi. Bahreyn'de Şiilerin protesto girişimi, önemli oranda Şii nüfus barındıran Suudi Arabistan ve Kuveyt tarafından da yakından takip ediliyor. Bahreyn'de çoğunluktaki Şiiler, iktidardaki Sünni ailesini kendilerine yönelik olarak sistematik ayrımcılık yapmakla suçluyor. Bahreyn yönetimi Arap dünyasında esen özgürlük rüzgârlarından etkilenmemek için geçtiğimiz günlerde halka yapılan sosyal yardımları artırma sözü vermişti.

Muhalefetin, Tunus'ta başlayan halk ayaklanmasından etkilenerek gösteriler düzenlediği Cezayir'de ise yönetim, ülkede 19 yıldır yürürlükte olan olağanüstü halin birkaç gün içinde sona ereceğini açıkladı. Ancak muhalefet, 1999'da iktidara gelen Abdülaziz Buteflika istifa edene kadar her cumartesi başkent Tunus'ta protesto eylemi düzenleme çağrısı yaptı. Filistin'de de Selam Feyyad başkanlığındaki kabine, El Cezire'nin açıkladığı gizli belgeler ve Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasına yol açan protestoların ardından dün istifa etti. İran'da da muhalif gruplar, toplanma yasağına aldırış etmeyerek Mısır ve Tunus'taki halk ayaklanmalarına destek için meydanlara indi. Muhalif liderler Mir Hüseyin Musavi ile Mehdi Kerrubi'nin ev hapsine alınmasına rağmen başkent Tahran ve İsfahan kentinde yüzlerce gösterici yürüyüş yaptı. Gösterilerde bir kişinin muhalefet destekçileri tarafından vurularak öldüğü bildirildi.