Bakan'dan kötü haber

Devlet Bakanı Faruk Çelik, yanında milletvekilleri ve il yöneticileri ile 9 kişinin göçük altında kaldığı Afşin İlçesi'ndeki linyit sahasında inceleme yaptı.

Kayıp 9 kişinin yakınları Bakan Çelik ile görüşerek "Türkiye buradaki 9 kayıbı bırakıp Mısır ile uğraşıyor. Toprak altındaki canlarımızı istiyoruz" diyerek tepki gösterdi. Bakan Çelik ise yaptığı açıklamada 'Yeraltında ciddi su birikimi var. Yeni göçükler meydana gelebilir.' uyarısında bulundu.

Olayın üzerinden 3 gün geçtiğini belirten kayıp yakınları Bakan Çelik’e, "Biz bu ülkenin vatandaşları değil miyiz? Bu toprak altında kalan zaten ölmüştür. Biz cenazelerimizi istiyoruz. Burada sadece askerler var. Bizi askerlerle yüz yüze getiriyorsunuz. İsrail’e yangın için Türkiye den araçlar giderken buraya neden araç gereç gönderilmiyor?" dedi.

Kayıp yakınlarından bazıları da pazarg ünkü ilk göçükten sonra önlem alınmadan neden sahada çalışma izni verildiğini sordu.

Bakan Çelik de yaşanan acıyı tarif etmenin mümkün olmadığını, bölgedeki yeraltı izleme ve gözlemenin devam ettiğini ve gösterilen tepkiyi normal karşıladığını söyledi. Daha sonra arama ve kurtarma çalışmaları bölgesine giden Devlet Bakanı Faruk Çelik burada yetkililerden bilgi aldı. Gazetecilere açıklama yapan Çelik şunları söyledi:

"Vahim bir tablo önümüzde duruyor. Bu konu ile ilgili bütün bürokratlar buradadır. Araç gereç ne varsa devlet tarafından karşılanmıştır. Ancak bir de olayın hukuki boyutu var. Savcılık olaya el koydu. Önlem alınıp alınmadığı, ihmal olup olmadığı araştırmadan sonra ortaya çıkacak. Şu anda yüzeysel araştırma ve manyetik araştırma devam ediyor. 50 milyon metreküp toprak var burada. Yapılacak teknik çalışmalara göre karar verilecek. Yeraltında da ciddi su birikimi var. Yeni göçükler de meydana gelebilir. Bu nedenle alana iş makinesi girip girmeyeceğine veya ne zaman gireceğine teknik ekipler karar verecektir."

Dönüşte de kayıp yakınları ile görüşen Bakan Faruk Çelik, Afşin İlçesi’ne geçerek, yakınları kayıp olan bazı aileleri ziyaret etti.