Mısır’daki önemli aktörler

MUHAMMED HÜSNÜ SEYYİD MÜBAREK



Muhammed Hüsnü Seyit Mübarek, 4 Mayıs 1928’de Kahire yakınlarındaki Menofya köyünde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi’ni bitiren Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.
Savunma Bakanı Yardımcılığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975’te Devlet Başkanı Enver Sedat’ın yardımcılığına atandı. Enver Sedat, 6 Ekim 1981’de suikast sonucu ölürken, Mübarek de elinden hafif yara aldı. Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu.
Sedat’ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını 14 Ekim 1981’de devralan Mübarek; 1987, 1993, 1999 ve 2005’teki seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü.
Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır’ı, Mehmet Ali Paşa’dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe adını yazdırdı.
Suzan Mübarek ile evli olan 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Cemal ve Alaa Mübarek’in babasıdır.

ÖMER SÜLEYMAN

Ömer Süleyman, 2 Temmuz 1936’da Mısır’ın kuzeyindeki Gena şehrinde dünyaya geldi.
Ömer Süleyman, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafında 29 Ocak 2011’de Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atandı.
Mısır‘ın ABD ile ilişkilerinde önemli bir role sahip olan General Süleyman, 1993’ten 29 Ocak 2011’de Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atanana kadar Mısır İstihbaratı Başkanı görevini yürüttü.
Mübarek, göreve geldikten sonraki 30 yıllık iktidarında boş olan başkan yardımcısı görevine Ocak 2011’deki gösteriler sonrası ilk kez atama yaparak, göreve Süleyman’ı getirdi.
Ömer Süleyman, istihbarat başkanı görevi öncesi orduda ve askeri istihbaratta çeşitli görevlerde bulundu.

MUHAMMED HÜSEYİN TANTAVİ

Hüseyin Tantavi, 31 Ekim 1935’de dünyaya geldi.
Mareşal Tantavi, 1991 yılından bu yanan Mısır Savunma Bakanı görevini yürütüyor. Mısır ordusunda çeşitli görevlerde bulunan Tantavi, Mısır’ın Pakistan’daki askeri ataşesi görevini yaptı.
Mısır’da 1989’dan bu yana Mareşal görevini alan ilk kişi olan Muhammed Hüseyin Tantavi, Birinci Körfez Savaşı’na da koalisyon güçleri Safalarında katıldı.