İtfaiyeciler doğalgaz yangınlarına karşı bilgilendirildi
Erzincan‘da iftaiye personeline doğalgaz yangınlarıyla ilgili eğitim verildi. Erzingaz ve Erzincan Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen seminer ile İtfaiye Müdürlüğü’nde görevli personele, olası doğalgaz yangınlarında yapılması gereken hususlarında
Erzincan İtfaiyesi olarak gelişen şartlara ve değişimlere uyum sağladıklarını belirten İtfaiye Müdürü Sami Karakaş, “Erzincan’da yaygınlaşmaya başlayan doğalgazı yakından takip ediyoruz. Gaz dağıtım firması Erzingaz ile uyumlu bir işbirliği içerisindeyiz. İki kurum arasında eğitim alanında başlattığımız işbirliği ile karşılıklı olarak eksiklerimizi gideriyoruz. Bu eğitimin tamamlanması ile personelimizin doğalgaz ve doğalgazın ilimizde geldiği son noktayla ilgili bilgiler güncellenmiş olacak. Çıkabilecek olumsuzluklara da eksiksiz bir şekilde müdahale edeceğiz.” dedi.
"DOĞALGAZ ÜRÜNLERİ PERİYODİK BAKIMDAN GEÇİRİLMELİ"
Erzingaz Müdürü Erol Kaya ise doğalgaz yangınlarının C sınıfı gaz yangınları olduğunu belirterek, “Bu tip yangınlar su ile değil, ABC kuru kimyevi toz veya BC karbondioksitli yangın söndürme cihazları ile söndürülmelidir. Bu gibi yangın durumlarında, itfaiye gelene kadar ilk müdahaleyi kendileri yaparak yangının daha da büyümesi önlenmiş olur.” diye konuştu.
Doğalgaz sektöründe kullanılan ürünlerin periyodik bakıma alınması gerektiğini ifade eden Kaya, “Bu bakımlar yapılmadığı takdirde üzücü olaylarla karşılaşabiliriz. Bunların başında doğalgaz zehirlenmeleri gelmekte. Doğalgaz zehirli değil, boğucu bir gazdır. İnsanlar içeride bulunan oksijenin azalması sonucu boğularak hayatlarını kaybetmekte. Gaz kullanılan alana mutlaka taze hava girişi olmalı.” şeklinde konuştu.
Doğalgaz sistemleri için yapılan hava menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerektiğini de vurgulayan Kaya, “Özellikle şofben kullanılan banyo gibi küçük alanlarda yeterli hava dolaşımı olmalı. Doğalgaz borularının montajlarında gerekli olan havayı dışarıdan alan hermetik sistem kullanılmalı. Aksi halde büyük risk oluşur.” şeklinde konuştu.
Doğalgaz kullanılan alanda kokuyu alan bir kişinin yapması gereken ilk işin, en uygun gaz vanasını kapatarak içeriyi havalandırmak olduğuna dikkat çeken Kaya, şöyle dedi:
“Bunu yaparken de tavan kısmından pencereye doğru süpürerek gazın dışarı çıkmasını sağlamak olacaktır. Daha sonra ise derhal 187 doğalgaz acil ve itfaiye 110 nolu telefonları arayarak, buralara gerekli bilgileri doğru ve eksiksiz vermelidir. Bu ekipler gelene kadar, kıvılcım çıkaracak hareketlerden uzak durulmalıdır. Prizlere kesinlikle dokunulmamalı, çakmak ve kibrit yakılmamalı.”