Mısır'da son durum ne?

Mısır'ın başkenti Kahire'de Tahrir Meydanı'nda hükümeti protesto eden göstericilerin sayısının 100 bini geçtiği bildirildi.

Mısır'da son durum ne?
Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, Tahrir Meydanı'nda toplanan gösterici sayısı 150 bine yaklaşırken, merkezi Kahire'de bulunan özel Arap haber ajansının iddiasına göre, Tahrir Meydanı'ndaki gösterici sayısı 300 bine ulaştı.  Göstericiler, yarın diğer kentlerden gelen göstericilerle birleşerek, Mısır televizyonu ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde gösteri yapmayı planlıyor.  Arap haber ajansı, Mısır'ın sadece Mansure kentinden 10 binlerce kişinin başkent Kahire'ye gelmeye çalıştığını, İskenderiye kentinden de protestocuların büyük bir bölümünün Kahire'deki gösterilere katılmak üzere başkente ulaşmak istediklerini bildirdi. Kahire'ye yakın Feyyum, Tanta, Şarkıye illerinden de Kahire'ye gelmek isteyen göstericiler bulunduğu belirtiliyor. Bu arada Mısır devlet televizyonu, bugün Mısır ordusu tarafından tutuklanan ve yağmacı oldukları iddia edilen 700 kişinin resimlerini yayımladı. Televizyon, bu kişilerin üzerlerinde ele geçirilen çok sayıda tüfek, tabanca, bıçak ve benzeri kesici aletlerle teşhis edildiğini bildirirken, olaylardan muhalefet sorumlu tutuldu.Yağmanın, organize ve planlı olduğunu öne süren Mısır televizyonu, ordunun, bu kişiler tarafından çeşitli bankalardan çalındığı iddia edilen mücevher ve paraya el koyduğunu bildirdi.

MISIR'DA YENİ KABİNE KURULDU - VİDEO İZLE

MISIR'DA EKMEK KRİZİ ÇIKTI - VİDEO İZLE

MISIR'DA İSYAN - FOTO GALERİ


MISIR'DA ORDU GÖSTERİCİLERE GÜÇ KULLANMAYACAK

Mısır Silahlı Kuvvetleri, göstericilere karşı güç kullanmayacağını açıkladı.Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de 'bir milyon adam yürüyüşü' arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi.Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini ''meşru'' gördüğü de ifade edildi.

ABD VATANDAŞLARI İÇİN ATATÜRK HAVALİMANI'NDA BAŞVURU MASASI

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu vize bölümü tarafından Mısır'dan Türkiye'ye gelecek vatandaşlarına yardımcı olmak amacıyla Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali'nde başvuru masası oluşturuldu.

"BİR TAHLİYE UÇAĞI KAHİRE'YE GELECEK"

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkilileri, yaptıkları talep üzerine, bu akşam Türk Hava Yolları'nın Kahire'ye bir tahliye uçağı daha göndereceğini bildirdi. Büyükelçilik yetkilileri, Kahire uluslararası havalimanında 150 Türk vatandaşının tahliye edilmeyi beklediğini belirtti.

BEYAZ SARAY

Beyaz Saray, Mısır'daki olaylarla ilgili olarak, Washington yönetiminin, sokaktaki Mısırlılarla Mısırlı hükümet yetkilileri arasında bir seçim yapmadığını açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibss, düzenlediği basın toplantısında, Mısır'da muhalifler dahil olmak üzere çeşitli kesimler arasında anlamlı müzakereler yapılması çağrısında bulundu ve ABD'nin sokaktaki Mısırlılarla Mısırlı hükümet yetkilileri arasında bir seçim yapmadığını, taraf tutmadığını bildirdi.

MUSA'DAN ''BARIŞÇI GEÇİŞ'' ÇAĞRISI

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, 1 haftadır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı protestoların sürdüğü Mısır'da ''barışçı geçiş'' çağrısında bulundu. Musa, AFP'ye yaptığı açıklamada, ''barışçı bir biçimde ileriye gitmek lazım, barışçı bir geçiş'' ifadesini kullandı.

KANATUR HAYRİYE CEZAEVİNDE AÇLIK GREVİ

Kahire'ye 70 kilometre uzaklıkta bulunan Kanatur Hayriye cezaevinde aralarında Türk mahkumların da bulunduğu yüzlerce tutuklu kötü muamele ve işkenceden şikayet ederek açlık grevi başlattı. Cezaevinde 2'si kadın olmak üzere 5 Türk mahkumun bulunduğu kaydedildi.

ABD, MISIR'DAN BUGÜN BİN 200 VATANDAŞINI TAHLİYE ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, Mısır'ın başkenti Kahire'den bugün 6 uçakla, 7'si yapılan, 2'si yapılmak üzere olan 9 seferle bin 200 Amerikan vatandaşının tahliye edildiğini belirterek, ülkedeki Amerikan vatandaşlarının tahliyesi için yarın en az 6 uçuşun planlandığını söyledi. Tahliye edilen Amerikan vatandaşlarının, Kahire'den Larnaka'ya, Atina'ya ve İstanbul'a getirildiklerini belirten Crowley, yarın varış noktaları arasına Frankurt'un da ekleneceğini söyledi. ABD'nin ilerleyen günlerde Asvan ve Luksor'daki Amerikan vatandaşlarının uçakla tahliyesi için çalışacağını ifade eden Crowley, Mısır'dan ayrılmak için ABD Büyükelçiliği'ne başvuran Amerikan vatandaşı sayısının da 2 bin 600 olduğunu kaydetti. Crowley, Mısır'dan küçük bir grup Amerikan vatandaşının Kanada'ya ait bir tahliye uçağıyla, 70 kadarının da dün Amerikan askeri uçağıyla ülkeden ayrıldığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley ayrıca, ABD'nin eski Kahire Büyükelçisi Frank Wisner'in Kahire'de olduğunu ve Mısırlı liderlerle görüşeceğini söyledi.Ülkesinin, Mısır'ın olağanüstü hal uygulamasını kaldırması gerektiğine inandığını belirten Crowley, 1986-1991 yılları arasında Kahire Büyükelçiliği yapan Wisner'in kimlerle görüşeceği konusunda bilgi vermedi, ancak eski büyükelçinin ABD'nin Mısır'a mesajını pekiştirme fırsatına sahip olacağını kaydetti.

MISIR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI SÜLEYMAN, MUHALEFETLE ACİL DİYALOG BAŞLATMAKLA GÖREVLENDİRİLDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, muhalefetle acil diyalog başlatmakla görevlendirildi.Eski istihbarat şefi olan Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin yedinci gününde televizyondan yaptığı kısa konuşmasında, Mübarek tarafından muhalefetle acilen diyalog başlatmakla görevlendirildiğini duyurdu. Süleyman, ''Cumhurbaşkanı bugün anayasal reforma bağlı bütün meseleler etrafından bir diyalog başlatmak amacıyla bütün siyasi güçlerle acilen temasa geçme görevi verdi'' ifadesini kullandı.

TAHRİR MEYDANI'NDA 1 MİLYON KİŞİ TOPLANACAK

Mısır'da yarın yapılacak ve 1 milyon kişinin katılmasının beklendiği büyük gösteri öncesinde 10 binlerce kişi yine Tahrir Meydanı'nda toplandı.Mısır'da hükümet değişikliğine rağmen gösterilerini sürdüren protestocular yarın 1 milyon kişinin katılmasının beklendiği büyük gösteriye hazırlanıyor. Mısırlı muhalefet grupları yarın başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda 1 milyon kişinin katılmasını istediklerini gösteri çağrısında bulundu. Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in 30 yıllık rejimine karşı 7 gündür protestolarını sürdüren göstericiler bugün de yarınki gösterinin provası yaptılar. Tahrir Meydanı'nda toplanan 10 binlerce gösterici, Mübarek'in istifa etmesine kadar gösterilerine devam edeceklerini belirtti.

155 AMERİKAN VATANDAŞI İSTANBUL'DA

Amerikan vatandaşlarını Kahire'den getiren Tailwind Havayolları'na ait TWİ-126 sefer sayılı charter uçağı, 155 Amerikan vatandaşıyla saat 23.15'te İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlileri tarafından karşılanan yolcular, Atatürk Havalimanı'nda kurulan başvuru masasına gelerek yetkililerden bilgi aldılar.

MISIR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI SÜLEYMAN: "YENİ HÜKÜMETİN ÖNCELİĞİ YOKSULLUK, İŞSİZLİK VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE"

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, yeni hükümetin önceliğinin yoksulluk, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele olduğunu söyledi. Süleyman, televizyonda yayınlanan açıklamasında, ülkede yeni kurulan hükümetin önceliğinin yoksulluk, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele olduğunu belirterek, hükümetin ayrıca, kamu sektöründeki düşük ücretlerle yüksek enflasyon arasında bilanço yapmak için çalışacağını kaydetti. Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından muhalefetle acil diyalog başlatmakla görevlendirilmişti.