İzmirliler Aşure Dağıtımında Yarıştı

İzmirliler, Hicri muharrem ayı münasebetiyle şehrin dört bir yanında aşure dağıttı.

İzmirliler Aşure Dağıtımında Yarıştı
İçinde onlarca çeşit gıda maddesi barındıran aşure cami, Kur`ân kursu ve çeşitli mekanlarda ikram edildi. Binlerce kişi, bu lezzetten mağrum kalmamak için uzun kuyruklar oluştururken aşurenin önemi de din görevlileri tarafından halka anlatıldı.

Ata Camisi`nde 5 bin kişilik aşure dağıtımından önce bilgi veren Bornova İlçe Müftüsü Muhammed İnceoğlu, "Müslümanları aşure gibi kaynaştırmak istedik." dedi. Yıkık Kemer Camisi`nde 3 bin kişilik dağıtımda konuşan Buca İlçe Müftüsü Adem Gülmek ise, "Aşure, bizi birleştiren ortak paydamız." diye konuştu. Eyyüp Sultan Kur`ân Kursu bin, Karşıyaka ilçesindeki Yetim ve Sokak Çocuklarını Koruma Derneği (YETİMDER) de çarşı merkezinde bin 500 kişilik aşure dağıttı.

Bornova Müftüsü İnceoğlu, "Aşure, muharrem ayında uygulanan güzel bir gelenek. Aşurenin içinde birçok yiyecek maddesi var. Bilhassa Osmanlı Devleti döneminde idareciler buna çok önem vermiş. Biz de bu geleneği vesile kılarak, Müslümanları aşure tadında kaynaştırmak istiyoruz. Nasıl ki böyle değişik gıda maddeleri biraraya gelerek tatlı oluşturuyorsa insanlar da biraraya gelip tatlı tatlı geçinsin. Muharrem ayı vesilesiyle bütün şehitlerimizi ve Kerbela şehitlerini anmak, Müslümanları Kur`ân etrafında biraraya getirmek ve geçmişlere dua etmek için böyle bir organizasyon düzenledik." dedi.

Buca Müftüsü Gülmek de şunları söyledi: "Aşure ayı olarak bilinen muharremde yapılan aşure dağıtımı, binlerce yıllık geleneğimiz. Bu bizim hem manevi hem de maddi bir güzeliğimiz. Bizi birleştiren ortak paydamız.”
Beyşehir Üzümlü Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Avin Alançay ise, “Muharremde aşure ikramını üçsenedir yapıyoruz. Kur`ân kursundaki bayanlar, aşureyi pişirmek için iki gün çalıştı. İki senedir bin kişilik dağıttığımız aşureyi, esnafların katkılarıyla 2 bin 500 kişiliğe çıkardık, önümüzdeki sene ise 3 bin 500 yapmayı düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

YETİMDER Başkanı Haluk Togansoy da, “Aşure bizim geleneğimiz. Dernek olarak bu sene ilk defa dağıtıyoruz. Yoğun ilgi oldu.” dedi.