İtalyan Moda Devleri İzmir’e Geliyor

Türkiye’nin üretim ve ihracatta lokomotif sektörleri arasında yer alan hazır giyim ve konfeksiyon, İtalyan moda devlerini İzmir’de ağırlamaya hazırlanıyor.

Aralarında Armani ve Ermenegildo Zegna’nın da bulunduğu İtalya’nın önde gelen moda markaları, ekonomik kriz sebebiyle alımlarını Uzakdoğu’dan Türkiye’ye kaydırıyor. Egeli hazır giyim ihracatçıları ise krizi fırsata çevirmek istiyor.

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile İzmir İtalyan Ticaret Odası işbirliğiyle 12-13 Aralık 2011 tarihlerinde 4. Hazır Giyim Sektörü İtalyan Alım Heyeti Programı düzenlenecek. İzmir Hilton Oteli’ndeki programa İtalya’dan 10, Türkiye’den 26 firma katılacak. Organizasyon kapsamında 187 görüşme yapılması planlanıyor. İkili görüşmelerden sonra İtalyan firmalar, seçtikleri Türk firmaların tesislerini de ziyaret edecek. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, düzenlediği basın toplantısında organizasyon hakkında bilgi verdi. İtalya’nın Türkiye’nin konfeksiyon sektörü için farklı ve önemli bir ülke olduğunu belirten Kızılgüneşler, “İtalyanlar ile çalıştığınızda kalite anlayışınız değişiyor. Diğer pazarlara geçiş yapma imkanınız doğuyor.” dedi. Kızılgüneşler, İtalyan ekonomisi durgunluk yaşasa da 2,1 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu kaydetti. Bu ülkenin Türk hazır giyim sektörü açısından model ülke olduğunu vurgulayarak, “Bugün birçok firma, İtalyanlar ile işbirliği yaparak başarıyı yakaladı. Bu tür organizasyonlarla ihracatımızı yüzde 30 seviyesinde arttırmak istiyoruz.” diye konuştu.


SİPARİŞLER TÜRKİYE’YE KAYIYOR
İzmir İtalyan Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rebii Akdurak ise İtalya’dan organizasyona katılmak için 47 firmanın başvurduğunu, kendilerinin eleyerek 10 firmayı seçtiğini belirterek, “Bu projeyi İtalyan Büyükelçiliği de son derece önemsiyor. Gelenler, İtalya’nın önde gelen firmaları. İzmir’den mal almaları prestij kaynağı olacak. Yeni müşterilerin ve pazarların kazanılmasına aracı olacak. 2006 yılında başlayan ilk organizasyondan sonra çok sayıda İzmirli hazır giyim üreticisi firma, İtalya ile çalışmaya başladı.” dedi.

Programa İtalya’dan Ermenegildo Zegno, Giorgio Armani Operations, La Compagnia delle Pelli, Monnalisa, Mafrat, Confezione Daniele, SBM Group, Space 2000, ITN Spa ve Tessitura Panzeri firmaları katılacak.


İTALYA’YA İHRACAT YÜZDE 20 ARTTI
Türk hazır giyim sektörü, İtalya’ya 2011 Ocak–Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik artışla 766 milyon 410 bin dolarlık ihracat yaptı. Aynı dönemde Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin ihracatı ise yüzde 14’lük yükselmeyle 68 milyon 996 bin dolara çıktı. Ege Bölgesi, İtalya’ya yapılan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatından yüzde 9 pay alıyor.