Balkan Türkleri'nin Mehmetçik Radyosunu Genelkurmay Kapatmış

Balkanlar`da yaşayan Türklerin sesi kulağı Kosova Prizren`deki Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı Sultan Murat Kışlası`ndan yayın yapan Mehmetçik FM`in 6 ay önce Genelkurmay Başkanlığı`nın talimatıyla kapatıldığı iddia edildi.

Balkan Türkleri'nin Mehmetçik Radyosunu Genelkurmay Kapatmış
Balkan Türkleri radyonun yeniden açılmasını istiyor.

Mehmetçik FM`in, Türkçe`nin bölgede tek sesi olduğu, Türklerin ve Türkiye`nin sevilmesinde büyük rol oynadığı belirtiliyor. Konuyu tabur komutanıyla görüştüklerini ve `Kapatma talimatını Ankara`dan aldık.` denildiğini ifade eden merkezi Ankara`da olan Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, ``Resmi prosedürümüzde tabur olduğu için talimat Genelkurmay Başkanlığı`ndan gelir." dedi.
`Mehmetçikle ay yıldız` sloganıyla 27 Eylül 2001 yılında yayın hayatına başlayan Mehmetçik FM, 1999 yılından bu yana KFOR Barış Gücü bünyesinde görev yapan Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutanlığı`nın askerlerin moral motivasyonun yükseltilmesi ve halkın bilgilendirmesi amacıyla Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı`nın teknik cihaz desteğiyle kurulmuştu. 100.3 frekansından 24 saat yayın yapan radyoya eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Necati Şaşmaz ve İbrahim Tatlıses gibi çok sayıda ünlü konuk olmuştu.
Mehmetçik FM`in kapatılmasını istemeyen Türk vatandaşlar, radyonun kapatılmasını Türkçe`nin yok edilmesi şeklinde değerlendiriyor. Bölgede yaşayan Türklerin eğitim ve basın asimilasyonunda tarihin en zor günlerini yaşadığını, Batı Trakya, Bulgaristan, Kosova`da çıkarılan yönetmeliklerin ve ekonomik zorlukların altından kalkamayan gazetelerin, televizyonların ve radyoların kapandığını ifade eden Balkan Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Vekili İzzet Altuntaş, geride kalan Mehmetçik FM`in de kapatılmasıyla, Türklerin Türkiye ile olan bağlantısının tamamen kesildiğini kaydetti. Radyonun kapatılma talimatını Genelkurmay Başkanlığı`nın verdiğini söyleyen Altuntaş, ``Tabur komutanı ile görüştüğümüzde halkın bu radyonun devam etmesi yönündeki talebini ilettik. Bize Ankara`dan gelen bir emirle kapattıklarını söyledi. Resmi prosedürümüze göre tabur olduğu için bir şey yapılacaksa talimatı Genelkurmay Başkanlığı verir. Herkesin gurur duyduğu askerimiz, her gittiği yerdeki halka her türlü maddi ve manevi yardımları yaparken, radyosunun Ankara`dan bir talimatla kapatılmasına biz mana veremiyoruz.`` ifadelerini kullandı.
Mehmetçik FM`in kapatılmasından büyük rahatsızlık duyduğunu söyleyen İzzet Altuntaş, bunun Balkan ülkelerindeki Türklere eğitim ve basın anlamında yapılan asimilasyon politikasına bir destek anlamı taşıdığını düşündüklerini belirterek, konuyu Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yapacakları görüşmede de aktaracağını bildirdi. Altuntaş, "Oradaki büyükelçimizin belirli kişi ve kuruluşların haricinde halkın içine gitmediklerini, onların gözlemlerini sorunlarını birebir yaşamadıklarını görüyoruz. Bunlardan Sayın Davutoğlu`nun haberinin olmadığını düşünüyor ve kendisinden Balkan Türklerinin sorunlarına da eğilmesini bekliyoruz.`` şeklinde konuştu.
Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Prizren Şube Başkanı Cemil Luma ise Mehmetçik radyosu için her türlü girişimi yapmalarına rağmen başarı elde edemediklerinin altını çizdi. Kosova`da Türkçe`nin ağır bir yara aldığını söyleyen Luma, şöyle konuştu: "Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutanlığı`nda komutanlarımıza radyonun neden kapatıldığını sorduk. Onlar da `Talimatın Ankara`dan geldiğini, Mehmetçik FM`in, NATO`nun bulunma konseptindeki değişikliklerin yol açmış olduğu askeri gücün sayısındaki azalma ve radyoda çalışacak profesyonel personelin artık Kosova`ya gönderilmeyeceği gibi nedenlerden dolayı böyle bir karar alındığını` belirtti. TSK ile bir kez daha görüşmeleri ve Kosova`da Mehmetçiğin sesinin daha gür duyulması için gerekli adımları atmaları isteminde bulunduk. Ama sonuç alamadık. Radyolarımızın kapatılma sebebi olarak maddi durumu sebep gösterenler olayların gerçek yüzünü saklamaktadır. Bu topraklarda varlığımızın devamını sağlamak için özgür basın yayına büyük ihtiyacımız var."