Hatay'da '2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi'

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi`nin ev sahipliğinde Hatay`ın Merkez İlçesi Antakya`daki Anemon Otel`de gerçekleştirilecek `2.

Hatay'da '2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi'
Uluslararası Orta Doğu Kongresi`ne katılmak üzere Antakya`da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ortadoğu ve Suriye`deki son gelişmeler ile Suriye`nin almış olduğu kararları değerlendiren ve Suriye`nin aldığı kararlar ile kendi halkını cezalandırdığını söyleyen Hürmüzlü, Suriye`ye bu güne kadar birçok fırsat verildiğini; fakat bu fırsatlara kulak tıkadığını vurguladı.

Alınan yaptırım kararlarından en çok Suriye halkının zarar göreceğini dile getiren Hürmüzlü, "TIR`lara yapılan bu cezalandırma olayı ithal edilen mallara konulan yüzde 30`luk vergi, tabi ki tüketici için fiyatları da yükseltecektir. Suriye hükümeti aldığı anlamsız kararlarla kendi halkını cezalandırıyor. Bu süreçte Suriye idaresine birçok fırsat verildi. Liderlerimiz çok telkinlerde bulundu. Başta sayın başbakanımız ve dışişleri bakanımız olmak üzere defalarca Suriye`ye bizzat giderek uyarı vetelkinlerde bulundular. Her türlü imkanları sağladılar. Reformları yapmaları için Suriye hükümetine yardımcı olundu. Ancak bunların hepsine kulak tıkayan bir idare görüyoruz. Bu bakımdan Arap Birliği`nin bu husustaki kararının ve yaptırımlarını doğru ve yerinde buluyoruz" diye konuştu.

Suriye`nin adımlarının ardından Türkiye`nin aldığı yaptırım kararlarını değerlendirdi. Türkiye`nin, Suriye araçlarının Türkiye`ye giriş ve çıkışlarında yüzde 30 vergi koyduğunu dile getiren Hürmüzlü, bu uygulamaların mütekabiliyet yasasına göre yapıldığını söyledi ve bu uygulamalardan en fazla Suriye halkının zarar göreceğini vurguladı.

"Türkiye için öncelikli olan bu bölgedeki kanın durdurulmasıdır" diyen Başdanışman Erşat Hürmüzlü "Suriye bizim için çok önemli bir geçiş kapısıdır. Aynı zamanda Suriye`deki halk bizim kardeşlerimiz, dostlarımız ve beraber yaşadığımız kaderimizin ve geleceğimizin müşterek olduğu bir ülkedir. Onun için orada gerçek hakiki demokratik bir sistemin kurulması hepimizin arzusudur. Suriye halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesi hem uluslararası camia hem de Türkiye tarafından desteklenmektedir" dedi.Hatay`daki çadır kentlerde kalan Suriyelilerle ilgili soruları da yanıtlayan Hürmüzlü "çadır kentlerde kalan Suriyeliler için de bir takım çalışmalar yapılıyor. Onları misafir olarak görüyoruz, onları biz davet etmedik; ama bize sığınanlara da `git` demedik, bizim onlara yaklaşımımız insani yöndedir" şeklinde konuştu.

TASAM tarafından Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesinin ev sahipliğinde, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen `2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi` iki gün sürecek.
Kaynak: İHA