Balyoz davasında yüksek gerilim

Balyoz Davası'nda tutuksuz sanık Hakim Albay Cumhur Eryüksel ile emekli Oramiral Özden Örnek arasındaki tartışma duruşmaya damgasını vurdu.

Balyoz davasında yüksek gerilim
Tutuksuz sanık hakim Albay Cumhur Eryüksel, bir soruşturma sırasında sanık Özden Örnek hakkında eline geçen bazı belgeleri Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiğini söyledi.

Eryüksel "Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök o belgeleri 1 yıl elinde tuttu. Hilmi Özkök soruşturma izni verseydi, Örnek Deniz Kuvvetleri Komutanı olamazdı" dedi. Eryüksel'in "Bu konular Özden Örnek'in günlüklerinde yazıyor" sözlerine emekli Orgeneral Örnek itiraz ederek günlüklerin kendisine ait olmadığını daha önce söylediğini anımsattı.

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 224 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 56. duruşmasında tutuksuz sanıkların ifadesinin alınmasına devam ediliyor. Tutuksuz sanık Deniz Hakim Albay Ali Cengiz Şirin, "Sanık Özden Örnek hakkında bir soruşturma yapmıştım. O sebeple aramız iyi değildi. Bu nedenle Özden Örnek'in iddia edildiği gibi beni çok gizli faaliyetlerin içerisinde kullanması eşyanın tabiatına aykırıdır" dedi.

Sanık Şirin, başka bir göreve atanmasının ardından, Örnek'in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı döneminde yeniden Adli Müşavirliğe getirilmesine ilişkin "Özden Paşa'nın takdiridir. Görev dönüşümü iade-i itibar olarak düşündüm" diye konuştu.

"Ben onun adamı değilim ki"

Deniz Hakim Albay tutuksuz sanık Cumhur Eryüksel, 2001 yılında savcı yardımcısı olarak ihale usulsüzlüğüne ilişkin bir soruşturma yaptığını belirterek, "O dönem Donanma Komutanı olan Özden Örnek ile ilgili notların olduğu 2 defter elimize geçti. Amiral ve generallerle ilgili soruşturma genişletme yetkimiz olmadığı için bu 2 defteri ayırarak gereğini yapılması için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na gönderdim. Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Alpkaya, evrakı 7 Haziran 2002 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdi. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Ağustos 2003'teki YAŞ'a kadar elinde tuttu ve Özden Paşa Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. Hilmi Özkök, soruşturma izni verseydi, Özden Paşa Deniz Kuvvetleri Komutanı olamaz, Bülent Alpkaya'nın görev süresi uzardı. Özden Örnek'in günlüklerinde de bu konu anlatılmaktadır. Özden Örnek ile aram iyi olsa, beni İstanbul'a göndermez, Deniz Kuvvetleri Başsavcısı yapardı. 'Ben onun adamı değilim ki' dedi.

"Günlükler benim değil"

Eryüksel'in bu sözlerine tepki gösteren Özden Örnek, "Ben günlükleri savunmamda reddettim. Sorgulamanız sırasında önemli şeyler söylediniz. Bunları anlatmaktaki maksadınız neydi?" diye sordu. Örnek, günlüklerin kendisine ait olmadığını savunmasında söylediğini anımsattı. "Eksik bilgiler verilerek hakkımda yanlış imajlar uyandırılıyor" diyen Örnek, hakkında "Tolga Örnek'in üniversite parası dönecek" ve "Sevil Hanım'ın Paris masrafları ödenecek" içerikli iki notla ilgili iddialar da olduğunu söyledi. Sanık Örnek, "Oğlum Tolga Amerika'da full burslu okudu. Sevil Hanım, hayatında Fransa'ya gitmedi. Bu konuda Genelkurmay Başkanı'na giderek 2 kez görüştüm" diye konuştu.

"Özden Örnek mahkeme başkanına teşekkür etti"

Başkan Ömer Diken bu sırada araya girerek Özden Örnek'e "Günlükleri kabul etmediniz. Ayrıca burada sözü edilen soruşturma yargılama konusu değil. Yargılama konusu 2002-2003 tarihindeki oluşum içinde olup olmadığınız. Mahkeme, değerlendirmesinde diğer konuya göz önüne almaz" diye açıklamada bulundu.

Örnek Başkan'ın bu sözleri üzerine teşekkür ederek yerine oturdu. Duruşma tutuksuz sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.