Türkmen Lider Berdimuhamedov, Malezya Yolcusu

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, resmi ziyarette bulunmak üzere bu sabah Malezya’ya gitti.

Berdimuhamedov’un 8 Aralık`a kadar devam edecek ilk Malezya resmi ziyareti kapsamında, iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ele alınacak.
Berdimuhamedov’a Kuala Lumpur ziyaretinde yardımcıları ve bakanlar eşlik ediyor. Berdimuhamedov, resmi ziyareti kapsamında Malezya Kralı Mizan Zeynel Abidin ve Başbakan Mohd Nacib Tun Abdul Razak ile bir araya gelecek. Görüşmelerde, ikili ilişkileri yanı sıra ülkelerin ilgi alanine kapsayan uluslararası ve bölgesel konular da ele alınacak.
Malezya`nın meşhur Petronas İkiz Kuleleri’ni ziyaret edecek Berdimuhamedov’a Petronas Teknoloji Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilecek.
Türkmenistan ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında kuruldu. 2010 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 95 milyon doları buldu. Türkmenistan’da Malezya sermayeli 13 şirket faaliyet gösteriyor.

Malezyalı şirketlerden Petronas, Türkmenistan’da doğalgaz ve petrol sektöründe büyük projelere imza attı. Hazar Denizi`nin Türkmenistan kıyısındaki petrol ve doğal gaz yataklarında çalışmalarına başlayan ilk yabancı şirket olan Petronas, 1996 yılında Türkmenistan ile ürünün paylaşılması ile ilgili 25 yıllık anlaşma imzalamıştı. Petronas, Hazar’ın Türkmen kıyısında yarım milyar dolar tutarında 10 milyar metreküp doğalgaz işleme kapasitesine sahip doğalgaz terminali inşa etti.
Bu arada Malezya Başbakanı Abdul Razak, geçtiğimiz Temmuz ayında Türkmenistan’ı ziyaret etmişti. Bu ziyarette başta enerji olmak üzere ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi öngören bir dizi anlaşmalara imza atılmıştı.

Türkmenistan’dan Malezya’ya devlet başkanı düzeyindeki ilk ziyaret 1994 yılında yapılmıştı.