Rusya Muhalefeti: İktidar Güven Kaybetti

Rus muhalefet partileri, parlamento alt kanadı Duma seçimlerinde ihlallerin yaşandığını iddia ediyor.

Komünist Parti, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in partisinin güven kaybı yaşadığını ve iflas ettiğini savundu. Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Vladimir Jirinovski en az yüzde 30 oy alacağını öne sürdü. Parlamento dışında kalması beklenen Yabloko ise seçim sonuçlarını tanımamaya hazırlanıyor.

Moskova`da gazetecilere seçim sonuçlarını değerlendiren Jirinovski, "Yüzde 20`den yüzde 30`a kadar oy almayı umuyoruz. Bazı sandıklar var ki yüzde 20`den fazla oy aldık. Sandık başı anket sonuçları az gösteriyor, fakat sandıklardan ayrılanların yüzde 15`i kime oy verdiğini söylemiyor. Biz onların partimize oy verdiğini düşünüyoruz" dedi.
LDPR’in yanı sıra Birleşik Rusya ve Komünist partinin kazanma şansı olduğunu vurgulayan Rus politikacı, "Eğer seçimler dürüst şekilde yapılsa bu durumda Birleşik Rusya Partisi yüzde 60`dan ziyade, yüzde 30 oy toplar. Komünistlerin keyfi yerinde. Liderleri Gennadi Zyuganov memnun seçimlerden. Ayrıca Adaletli Rusya Partisi`nin meclise girme şansı var. Bu parti sandığa oy pusulasını bırakırken `kara teknoloji`den yararlanıyor" diye konuştu. Bazı bölgelerde seçim ihlalleri yaşandığını da iddia eden Jirinovski, "Kemerovo (Sibirya) bölgesinde partimize ait 200 gözlemciyi sandığa yaklaştırmadılar. Parti temsilcilerine seçim protokollerinin verilmemesi de önemli seçim ihlali sayılmakta. Ki bunsuz da mahkemeye şikayet için başvuramıyorsun. Devlet Başkanı diyor ki gidin mahkemeye. Sayın Devlet Başkanı peki neyle gidelim?" diye sordu.

ZYUGANOV DA SEÇİM İHLALLERİNDEN ŞİKAYETÇİ OLDU
Komünist Partisi Başkanı Zyuganov, Moskova`da bile seçim ihlallerinin yaşandığını belirterek, "İktidar yine vatandaşların kendi ifadelerini ortaya koymasında normal süreçten ziyade çirkin teknolojileri önerdi. Bu tür benzer teknolojiler Moskova`da bile kullanıldı. Moskova`nın bir seçim sandığında bizim tüm gözlemcilerimizi kovdular, bazılarını ise yaka paça dışarı attılar. Benzer manzara Tula bölgesinde de yaşandı. Burada da Komünist Partisi`nden görevli gözlemcileri kovdular" şeklinde konuştu. Birleşik Rusya`nın iflas ettiğini öne süren Zyuganov, "Kamuoyunun görüşlerini kırma çabalarına rağmen, ülke Birleşik Rusya`yı desteklemeyi reddetti. Bu parti fiiliyatta tüm kentlerde yenilgiye uğruyor. Halk ona güven beslemeyi reddetti ve bugün Duma`da farklı bir siyasi oluşumla karşılaşacağız" dedi.
Yabloko Partisi adına konuşan parti Başkan Yardımcısı Sergey Mitrohin, seçimlerin yasallığını tanımamaya hazırlandıklarını açıkladı. Yüzde 10 oy aldıklarını iddia eden Mitrohin "Bölgelerde çok sayıda ihlaller var" diye konuştu.
Adaletli Rusya Partisi lideri Sergey Mironov da St.Petersburg kentinde polislerin parti milletvekili adayını dövmesi üzerine İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev`a şikayette bulundu. Mironov bazı bölgelerde ihlallerin yaşandığını savundu.