Muradiye'de Okullar Açıldı

Van`da, 23 Ekim günü meydana gelen depremin ardından ara verilen eğitim öğretim tekrar başladı.

Muradiye`de, 23 Ekim 2011 tarihinde Van`da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından tatil edilen okullarda ilk kez bugün ders zili çaldı. Velilerin endişeli olduğu ilçede, çok sayıda öğrenci okula gelmedi. Eğitim öğretimin yeniden başlaması nedeniyle Atatürk İlköğretim Okulu`nda bir tören yapıldı. Depremde hayatını kaybeden 75 öğretmen için yapılan saygı duruşuyla tören başladı. Törende bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Reşit Kütükçüoğlu, artçı depremlerin az da olsa devam ettiğinibelirterek; "Ancak, hayat devam ediyor, eğitimin de devam etmesi lazım. Sadece bir okulumuz dışında okullarımız açılıyor. Okullarımız eğitime hazır hale getirildi. Teknik ekip ön incelemede ufak çatlaklar dışında binalarımızda bir sıkıntı olmadığını söyledi. Bundan sonra aletsel olarak da baktıracağız. Yeterli sağlamlığa sahip olmayan bina varsa yıkılacak" dedi.

Eğitimde, geçen yaklaşık 1,5 aylık süredeki gecikmeyi, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin çabasıyla telafi edeceklerini belirten Kütükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kısa zamanda telafi programları uygulayacak, ara vermeyen okullardaki öğrencilerle aramızdaki açığı kapatmaya çalışacağız. Bu konuda öğretmenlerimizden biraz daha azim ve istek, öğrencilerimizden biraz daha çalışma şevki bekliyoruz. Umarım kısa zamanda, özelikle 8. ve 12. sınıfları, SBS ve ÖSS`ye gireceklerinden dolayı en serişekilde hazırlayacağız. Gerekirse hafta sonları ve sömestr tatilinden de kısacağız." Okul Müdürü Zafer Kayakeser ise tüm öğretmenlerle eğitim için hazır olduklarını, öğrencilerin yaklaşık yarısının okula geldiğini ve önümüzdeki günlerde sayının artacağına inandıklarını belirtti.

VELİLER ENDİŞELİ Öte yandan öğrenci velilerinin de endişeli olduğu görüldü. Oğlunu okula getiren Kasım Güler, "Çocuklarımızda önemli bir eğitim eksikliği oldu. Artçılar devam ediyor. Biz kendi evimize girmeye çekiniyoruz, barakalarda kalıyoruz. Çocuğun psikolojisi bozulmuş durumda. Okula gönderecektik ama çocuk bizden ayrı nasıl okula gelecek. Dünden beri `Bir şey olursa kaçarken beni ezerler` diyor. Biz izdihamdan korkuyoruz" dedi.

Meliha Utku isimli veli ise bu gece meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle 7. sınıf öğrencisi kızının sabaha kadar uyumadığını belirterek şöyle konuştu: "15 gün önce olan depremden kaçarken kolunu sobaya değdirip yakmıştı. O da henüz iyileşmedi. Berfin`i sakinleştirmeye çalışıyoruz. Çok istekli ama korkuyor." Zeki Ağrak isimli veli ise, endişeli olduklarını söyledi. Okuldaki durumla ilgili okul yöneticilerinin kendilerine herhangi bir bilgi vermediğini ifade eden Zeki Ağrak, sözlerine şöyle devam etti: "Şu an binaların ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Hasar tespit çalışması yapılmış ama bunu bizimle paylaşmadılar. Okullar açıldığı için öğrencimi getirdim ama korkuyorum. Biz kendi evimizde duramazken, çocuklar okullarda nasıl duracak bilmiyoruz."
Kaynak: İHA