Uğurluel: Kanuni Adaletli, Hürrem Çok Şefkatliydi

Araştırmacı Yazar Talha Uğurluel, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve eşlerinden, özellikle Hürrem Sultan’ın yanlış anlatıldığını ve ve tanıtıldığını söyledi.


Uğurluel, Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Afyonkarahisar Şubesi tarafından Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi`nde düzenlenen ‘Muhteşem Süleyman’ konulu konferans verdi. Uğurluel, salonda bulunan yaklaşık bin kişiye hitabetti.

Kanuni`nin ve Hürrem Sultan`ın, eskiden Osmanlı toprağı olup da şu an değişik ülkelerin topraklarındaki şehirlerde hayra yönelik kurdukları bir çok vakıf, cami ve medreseler olduğunu ifade eden Uğurluel, bu vakıfların çoğunun halen aktif olarak hayırlarına devam ettiğini, camilerin halen kullanıldığını belirtti.

‘Kanuni’ isminin, padişaha, çok adil ve adaletli olmasından dolayı sonradan verildiğini ifade eden Uğurluel, “Avrupalı dahi Kanuni`nin adeletine o kadar inanmış ki Hitlerin başkenti Nrnberg`de bulunan Adalet Sarayı`nın dışına, gelmiş geçmiş 10 büyük adalet koyucusunun heykeli, en ortalarına da Kanuni`nin heykeli konulmuştur. Kanuni nefsine yenik düşmemeye, ölümü devamlı hatırlamaya ve Allah ile irtibatını hiç kesmemeye çok dikkat ederdi. Öyle ki Mohaç Meydan Muharebesi`nden önceki akşam çadırında Allah`a çok dua etmiş ve çadırının yanına ölümü hatırlamak için bir mezar kazdırmıştır. Kanuni, divan tolantılarına katılmazdı. Çünkü divan üyelerinin kendisinden etkilenip, yanlış ve adil olmayan kararlar almalarına sebep olmamak istemiyordu.” dedi.

Uğurluel, günümüzde Hürrem Sultan`ın çocukları olan şehzadelere dokunulamadığının söylendiğini, bunun doğru olmadığını belirtti. Uğurluel, “Ancak çocuklarından bazıları divan tarfından cezalandırılıp, Kanuni tarafından onanarak asılmıştır. Hürrem Sultan o kadar şefkatli idi ki anomali olarak doğan Şehzade Cihangir`in ölümüne kadar bakımını başkasına bırakmayarak, kendisi bakmış ve yanından hiç ayrılmamıştır.” diye konuştu.
Kanuni`nin cenaze törenini gösteren minyatürün aslının yurt dışına kaçırıldığını, İrlanda`nın başkentinde bulunduğunu ifade eden Uğurluel, şunları söyledi: “Bu minyatürde tasvir edilen cenaze töreninde, Kanuni`nin tabutu uzun yapılmıştır. Çünkü daha çok kişi tabutu taşıyıp sevap kazanabilsin. Cenaze önünde taşınan bir sandık kutu vardır. Kanuni bu sandığın kendisi ile gömülmesini istemiştir. Halife Ebu Suud Efendi`ye cenaze sırasında sorulmuş, O da sandığın açılıp içine bakılmasını istemiştir. Sandığı açıp içine baktığında Kanuni`nin yaptığı bütün işlere ait kendisine, yani Halife Ebu Suud Efendi`ye ait fetvaların mevcut olduğunu görmüştür. Bunun üzerine "Ya Padişah sen bu fetvalarla öbür alemde Allah`u Alem kurtulabileceksin, ya bizim halimiz öbür alemde Adalet Divanı`nda nice olacak? demiştir.”
Konferans sonunda, TÜTEV Afyonkarahisar Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Köse, konfransa desteklerinden dolayı AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’a teşekkür etti. Köse, Araştırmacı-Yazar Talha Uğurluel’e de tarihe ışık tutan açıklamalarından dolayı teşekkür ederek, çiçek takdim etti.