Gümüşhane’de Sıra Geceleri Devam Ediyor

Gümüşhane Altın Şehir Gençlik Spor Kulübü tarafından başlatılan “Sıra Geceleri” devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta başlatılan programın bu haftaki bölümüne Vali Dr. Yusuf Mayda da katıldı

Derneğe ait Kardelen Kafede gerçekleştirilen etkinliğe Vali Mayda’nın yanı sıra Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü İsrafil Aslan, Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mihdat Uçan, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Zeki Kaya, Dernek Başkanı Engin Çelik ve vatandaşlar katıldı.

Programda Gümüşhaneli Halk Ozanı Aşık Selmani ve Halil Soydaş’ın seslendirdiği eserleri dinleyen katılımcılar daha sonra haşlanmış patates, köy ekmeği, turşu ve lor’dan oluşan yerli ürünlerin tadına baktı.

Sıcak bir ortamda gerçekleştirilen programda Gümüşhane’de geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen “Gümüşhane Değerlerini Tanıyor” projesinin devam etmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Programın ardından bir açıklama yapan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, halk müziğinin Türk toplumunun kendi değeri olduğunun altını çizerek, özellikle Şanlıurfa merkezli başlayıp ülkenin her tarafına yayılan “sıra gecesi” adetinin de güzel ve anlamlı olduğunu söyledi.

Bu tür programların insanların bir araya gelerek halk müziği dinleyip kendi öz müziğini değerlendirmesine vesile olduğunu kaydeden Vali Mayda, “İlimizde böyle bir imkanın olması da güzel bir avantaj. Derneğimize teşekkür ediyoruz. Bu geleneği olabildiğince de yaşatmak lazım. Zaman zaman bir araya gelip bunu değerlendirmeye çalışacağız. Ben ozanlarımıza da teşekkür ediyorum.” dedi.

Programlarda şiir dinletisi de olması gerektiğinin altını çizen Vali Mayda, dinledikleri Gümüşhane türkülerinin hikayelerini de öğrenince, “Bu programların bir güzel yanı da müziğimizin altyapısını ve kaynağını da öğreniyoruz. Türkülerimizin hikayelerini de öğrendikten sonra dinlemek biraz daha değişik ve güzel oluyor. Olabildiğince her türkümüzün hikayesini de öğrenmenin ayrı bir keyif vereceğini düşünüyorum.” diye konuştu.
Kaynak: İHA