İhracatta Hedef 149 Milyar Dolarankara

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılının, Türkiye ekonomisi açısından önemli başarıların gerçekleştirildiği bir yıl olduğunu belirterek, ``İnanıyorum ki 2012 yılı da bu performansı devam ettirmemiz halinde yeni başarılara imza atacağımız bir yıl olacak.

Bunun için olması gereken güven ve istikrarın sürdürülmesidir`` dedi.

Çağlayan, 2011`in dünya ekonomisi için kritik bir yıl olduğunu söyledi. Türkiye`nin, çevresi birçok risklere maruzken, sağlanan güven ve istikrar ortamı sayesinde 2011 yılında pek çok alanda önemli gelişmeleri yaşadığını belirten Çağlayan, küresel krizin etkilerinin devam ettiği bir ortamda sağlam kamu mali dengelerinin, Türkiye`yi diğer ülkelerden ayrıştıran en önemli unsurlardan biri olduğunu ifade etti.

Yeni yıla ilişkin beklentilerini de dile getiren Çağlayan, uluslararası alanda yaşanan ekonomik ve siyasal istikrarsızlıklara rağmen, yakalanan istikrarlı ve güçlü büyüme performansıyla birlikte mali göstergelerdeki olumlu seyir sayesinde, Türkiye Hükümetinin bölgesinde ve küresel çapta örnek teşkil ettiğini söyledi.

Orta Vadeli Program kapsamında, 2012 yılı itibariyle kişi başına milli gelirin yaklaşık 11 bin dolar seviyesine ulaşmasını beklediklerini aktaran Çağlayan, diğer taraftan, ``yeni pazar açılımları`` çalışmalarıyla ihracat rakamlarında iyi bir yükseliş yakalandığını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:``Bu amaç doğrultusunda 2012 yılında dış ticaretimizi geliştirmek için belirlenen stratejilerimiz son derece önem arz etmektedir. Bu noktada, küresel olumsuzluklardan etkilenmeyişimizin ve birçok gelişmiş ülkenin aksine pazar çeşitliliğini her koşulda arttırmamızın avantajlarını göreceğiz. Kasım ayı itibariyle aylık bazda dış ticaret açığımızın azaldığını görüyoruz. Aralık ayında da bu azalışın devam edeceğini ve dış ticaret açığında yaşanacak bu azalmaya bağlı olarak cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya olan oranının da orta vadeli program kapsamında öngörülen yüzde 9,4 oranında kalacağını umuyorum.

İthalatımızdaki artışı sınırlama çalışmalarımız 4 başlık altında yürütülmektedir. Bunlar; `İhracata Dönük Üretim Stratejisi ve GİTES`, `Kamu alımlarında yerli girdi kullanımının özendirilmesi`, `Korunma Önlemleri` ve `Piyasa Gözetimi ve Denetimi`dir. Uygulayacağımız stratejilerle 2012 yılı sonunda ihracatımızın yaklaşık 149 milyar dolar, ithalatımızın yaklaşık 248 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Böylece ihracatın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 60 seviyesinde gerçekleşecektir.``Yeni yılda Ekonomi Bakanlığı`nın öncelikli konularından en başında cari açıkla mücadelenin geleceğini belirten Çağlayan, cari açığın 2012 yılında önemli ölçüde gerileyeceğin öngördüklerini bildirdi.

Cari açığın azaltılmasına yönelik kalıcı çözümler üretilmesi için oluşturdukları Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çalışmalarına devam edildiğini aktaran Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:``Strateji kapsamında şu ana kadar yapılan çalışmalarda, üzerinde çalışılabilecek ve daha da geliştirilebilecek pek çok politika önerisi ortaya çıkmıştır. 2012 yılında kişi başına gelirimizi Orta Vadeli Programda 10 bin 973 dolar, büyümeyi yüzde 4 olarak öngörüyoruz. Hükümet olarak önceliğimiz Türkiye`yi dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri yapacak uzun vadeli stratejileri uygulamaktır. Bizim hedefimiz 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve 2 trilyon dolar GSYİH ve kişi başına 25 bin dolar gelir ile dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır. Geride bıraktığımız 2011 yılı Türkiye ekonomisi açısından önemli başarıların gerçekleştirildiği bir yıldı. İnanıyorum ki 2012 yılı da bu performansı devam ettirmemiz halinde yeni başarılara imza atacağımız bir yıl olacak. Bunun için olması gereken güven ve istikrarın sürdürülmesidir. Bu vesile ile 2012 yılının tüm milletimize hayırlar getirmesini diliyor, tüm milletimizin yeni yılını tebrik ediyorum.``
Kaynak: AA