Hak

31.

12.2011 - Hak-İş tarafından hazırlanan 11 bölüm ve 84 maddeden oluşan anayasa önerisi, TBMM Uzlaşma Komisyonuna teslim edildi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılının en önemli ve öncelikli gündem maddesinin yeni Anayasa olacağına inandığını belirtti.

Türkiye`nin ihtiyacı olan yeni, sivil ve demokratik Anayasa`ya kavuşması için azami gayret gösterdiklerini ifade eden Arslan, bu kapsamda TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in sivil toplum kuruluşlarının Anayasa sürecine katkı verme takvimine uygun olarak Anayasa önerilerini tamamlayarak dün TBMM Uzlaşma Komisyonuna sunduklarını bildirdi.

Arslan, Anayasa önerilerinin ayrıntılarını 3 Ocak 2012 Salı günü saat 10.00`da düzenleyecekleri basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracaklarını kaydetti.

Hak-İş`in taban odaklı, tamamen kendi bünyesinde hazırladığı Anayasa önerisinin 11 bölüm ve 84 maddeden oluştuğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:``Hak-İş Konfederasyonu olarak TBMM bünyesinde yürütülen yeni Anayasa çalışmalarına katkı vermek amacıyla Hak-İş bünyesinde bir Anayasa komisyonu oluşturarak, yaklaşık 5 bin üyemiz arasında gerçekleştirilen anket çalışması, Anayasanın temel ilkelerinin belirlenmesi ve madde bazlı önerilerimizi içeren üç aşamalı bir çalışma yürütülmüştür.

2012 yılında yeni Anayasa`nın yanı sıra çalışma hayatına ilişkin yasaların da yılın ilk ayında çıkarılmasını bekliyoruz. 12 Eylül rejiminin ürünü olan, çalışma hayatını düzenleyen mevzuat sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu konuda önemli ve yoğun çalışmalar da yapılmış ve hazırlanan Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarı Taslağı Bakanlar Kurulu gündeminde bulunmaktadır. Hak-İş olarak beklentimiz, kanunun bir an önce yasalaşmasıdır.``Arslan, Türkiye`nin 2011 yılını başta milletvekili seçimleri, yeni Anayasa ve demokratikleşme çalışmaları, tartışılan yargı kararları, terör saldırıları ve depremler olmak üzere yoğun siyasi bir gündemle geride bırakıldığını anımsattı.

Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik ve ardından gelen siyasi krizler, sokak gösterileri, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ve ``Arap Baharı`` olarak adlandırılan demokratikleşme çalışmalarıyla son olarak Fransa`da gündeme gelen sözde Ermeni soykırımı iddialarının 2011 yılına damgasını vurduğunu ifade eden Arslan, 2012`nin Türkiye`nin yeni, sivil ve demokratik bir Anayasa`ya kavuştuğu bir yıl olmasını dileyerek, yeni yılın tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini temenni ettiğini bildirdi.
Kaynak: AA