Yeni yıla güzel bir başlangıcın yolu

Beslenme ve diyet uzmanı DT. Mine Özkazanç Akren: ''Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve yeni yıla güzel bir başlangıç yapmanın yolu o gece dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor.''

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dt. Mine Özkazanç Akren, yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı alkol tüketiminin yeni yılın ilk saatlerinde mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi vakalara sebep olduğunu belirterek, "Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve yeni yıla güzel bir başlangıç yapmanın yolu o gece dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor" dedi.

Yılbaşı akşamında beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği hakkında da öneriler sunan Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dt. Mine Özkazanç Akren, şunları söyledi:
"Öncelikli olarak yemek yemeye karar verdiğiniz andan itibaren nerede nasıl yiyeceğinizi iyi planlamalısınız. Yemek yediğiniz yerin gıda hijyeni açısından güvenilir olmasına dikkat ediniz.

Akşam fazla miktarda ve çeşitte besin tüketimi olacağı için güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır ve gün içerisinde büyük porsiyonlarda gıda tüketilmemelidir. Çok acıksanız bile standart porsiyonun üzerine çıkmamaya özen gösteriniz. Çünkü porsiyonlar arttıkça almış olduğunuz kalori de artacaktır. Yemek seçiminde önden size doygunluk sağlayacak çorba, salata gibi kalorisi daha az olan ama doyuruculuğu yüksek, hafif gıdalar tercih ediniz.

Tatlı tüketiminde daha hafif olan sütlü tatlıları tercih ediniz. Yemekten önce yenen aperatiflerden sakınınız. Bu gıdalar sizin daha fazla ekmek yemenize sebep olduğu gibi iştahınızın açılmasına da sebep olacaktır.

Alkol ya da asitli içecekler yerine su ve ayran tüketiniz. Tüketilecekse bile miktarının az olmasına dikkat edilmeli. Eğer bir yere davete gidiyorsanız ve davet edildiğiniz yerde seçme şansınız yoksa, yemekleri doyumluk değil tadımlık olarak tüketiniz.

Mideden beyine doyma mesajının 20 dakikada gittiğini unutmayınız. Yemekleri ne kadar yavaş tüketirseniz, doyduğunuzu o kadar iyi fark edersiniz. Unutmayın, yılbaşı gecesi sağlıklı ve dengeli beslenmek kendi elinizde. Biraz dikkat ile sağlığınızı koruyabilirsiniz."