Samoa ve Tokelau'da Bugün Hiç Yaşamadı!

Büyük Okyanus`taki Samoa ve Tokelau adaları, en büyük ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda`yla aynı tarihe geçebilmek için takvimdeki bir günü atladı.

29 Aralık günü sona erdiğinde Samoa ve Tokaleu`da, 30 Aralık günü es geçildi ve takvimler 31 Aralık`a alındı.

BBC`nin haberine göre Samoa, geçen Mayıs ayında başlıca ticaret ortakları Avustralya ve Yeni Zelanda`yla aynı tarihe gelebilmek için tarih değiştirme çizgisini değiştirme kararı almıştı. Tokelau da Ekim ayında aynı yönde karar verdi.

Şimdiye dek adalarda yerel saat Sidney`in neredeyse bir gün gerisindeydi. Değişiklikle, üç saat öne geçtiler. Bu değişiklik adaların yeni yıla da en son değil, ilk sıralarda girmesi anlamına geliyor. 30 Aralık günü `atlanmış` olsa da Samoalı çalışanlar, Cuma günü için yine de maaş alacak. Bankaların ise 30 Aralık için kredilere faiz işletmemesi kararlaştırıldı.

Tarih değişimi dolayısıyla Samoa`da kutlamalar yapıldı, havai fişekler atıldı.

Polis, itfaiye ve ambulanslar sirenlerini, sürücüler kornalarını çaldı. Başkent Apia`daki saat kulesi kutlamaların odağı oldu.

`GELECEĞE DÖNÜŞ` Yetkililer şimdi tüm harita ve atlasları yenilemeye girişecek. Değişiklik dolayısıyla üzerinde "geleceğe doğru" yazan bir hatıra pulu çıkarıldı.

Samoa, 119 yıl önce ticari ilişkileri geliştirebilmek için Amerika Birleşik Devletleri`yle aynı tarih çizgisinde olmayı seçmişti. Hatta bir jest olarak, değişim ABD`nin bağımsızlık günü olan 4 Temmuz`da yapılmış, ülke 4 Temmuz`u iki kez yaşamıştı.

Ancak zaman içinde Yeni Zelanda ve Avustralya, Samoa için daha değerli ticari ortaklar haline geldi.

Samoa Başbakanı Tuila`epa Sailele Malielegaoi daha önce, "Yeni Zelanda ve Avustralya`yla ticaret yaparken iki iş günü kaybediyoruz. Burada Cuma günüyken, Yeni Zelanda`da Cumartesi oluyor. Biz Pazar günü kilisedeyken, Sidney ve Brisbane`de hafta çoktan başlamış oluyor" demişti.

Malielegaoi, ülkesinin Çin ve Singapur ile de iş yaptığını ve tarih çizgisi değiştirme kararının bu ülkelerle de ticareti `çok çok daha kolaylaştıracağını` söylemişti. Bu nedenle tarih değişimi `geleceğe dönüş` olarak niteleniyor.

180 bin nüfuslu Samoa, yaklaşık olarak Yeni Zelanda ve Hawaii`nin ortasında yer alıyor. Yeni Zelanda`nın hakimiyetindeki Tokelau ise üç adadan oluşuyor ve nüfusu bin 500 kadar.
Kaynak: İHA