Haşimi'den TRT haber'e özel açıklamalar

TRT Haber'e konuşan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, "Irak'taki kriz için Türkiye devreye girsin." dedi.

Haşimi'den TRT haber'e özel açıklamalar
Irak'ta patlak veren siyasi gerilimin odağındaki isim, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, TRT Haber'e konuştu.

Süleymaniye'de Bülent Güler'in sorularını yanıtlayan Haşimi, İran'ın Irak'ın içişlerine karışmasından
yakındı, Türkiye'den bölgenin denge unsuru olarak devreye girmesini istedi.

Son dönemde Irak'ta yaşanan gerginlik, Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin, Irak Parlamentosu'na düzenlenen saldırının örgütleyicisi ve sorumlusu olduğu iddiasıyla başladı.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Haşimi, kuzeydeki bölgesel yönetime sığındı. Adil şekilde yargılanacağına inanmayan Haşimi, Bağdat'a dönmüyor ve ülkenin kuzeyinde yargılanmak istiyor.

TRT Haber ekibinin Süleymaniye'de ulaştığı Haşimi Irak'ta yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Haşimi, İran'ın özellikle Amerikan ordusu çekildikten sonra Irak'taki etkisini arttırdığını ve Başbakan Nuri El Maliki'nin İran'dan güç alarak hareket ettiğini savundu.

Haşimi, İran'ın nüfuzunu sadece hükûmette değil, parlamento ve yargı sisteminde de arttırdığını öne sürdü.

"Giderek tırmanan etnik ve mezhepsel çekişme Irak'ı iç savaşa sürükler mi?" sorusuna cevap veren Haşimi kaygılıydı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin misyonunu tamamlamadan ayrılmasıyla Irak'ın siyasi boşluğa düştüğünü anlatan Haşimi, Türkiye'nin bu süreçte izleyeceği stratejinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. "Türkiye devreye girsin" dedi.

Başbakan Maliki'nin vaktiyle Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye verdiği sözleri tutmamakla eleştiren Haşimi, Talabani'nin mevcut kriz nedeniyle çok büyük kaygı ve üzüntü duyduğunu söyledi.

Talabani'nin yakın çevresine "Maliki istifa edene kadar Bağdat'a dönmem" dediği de söyleniyor.

Öte yandan, Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın siyasi krizin çözülmesi için önümüzdeki günlerde Bağdat'a gelmesi bekleniyor.