Filistinli Mülteciler İsrail'i Protesto Edildi

Lübnan`da yaşayan Filistinli mülteciler, yeni yıl öncesi İsrail`in Filistin topraklarındaki işgal politikasını protesto etti.

Yüzlerce Filistinli mülteci, başkent Beyrut`taki BM Batı Asya için Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESCWA) önünde Filistin topraklarındaki `Siyonist` varlığın faaliyetlerini bir an önce durdurması için oturma eylemi yaptı. Filistinli mültecilerin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve Lübnanlının katıldığı protesto gösterisinde, işgal edilen Filistin topraklarının Yahudi yerleşkesi yapılmasını kınayan bildirgeler okundu. Dev Filistin bayraklarının ve İsrail karşıtı pankartların taşındığı protestogösterisinde BM`nin Beyrut`taki temsilciliğine İsrail`in Filistin topraklarında yerleşim alanları inşa etmesini durdurması ve Filistin`in meşru haklarının görmezden gelinmemesi için muhtıra verildi

Protestocular ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon`a İsrail`in, Mescid-i Aksa başta olmak üzere cami, ibadethaneler ve kutsal mekanlardaki kazılarına son verilmesini ve kendi topraklarından sürgün edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerini sağlamak adına uluslar arası kararların uygulanması için çağrıda bulundu. Lübnanlı aktivist Hasan Ashmar yaptığı açıklamasında "Bugün Lübnan`daki BM temsilciliğine uluslar arası bir dilekçe verdik. Dilekçede İsrail`in, İslam ve Hıristiyanların kutsal yerlerine karşısaldırılarını durdurması ve Filistin topraklarındaki işgaline son vermesinin uluslar arası hukuk çerçevesinde sağlanması için çağrıda bulunduk" dedi.

Öte yandan, 1967`de İsrail`in Batı Şeria ve Gazze`yi işgal etmesiyle birlikte bu bölgelerdeki demografik yapı hızla değişmeye başlamış ve 1967 savaşının hemen ardından İşçi Partisi hükümeti, işgal altındaki toprakları İsrail ile birleştirmek için harekete geçerek, Doğu Kudüs`ü ilhak etti.
Kaynak: İHA