Bursa’nın Anayasası Masaya Yatırıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1/100000 Ölçekli Bursa İl Çevre Düzeni Planı’nın ‘kentin anayasası’ olduğunu söyledi.

Altepe, “Bursa’nın geleceğini çok önemsiyor ve adımlarımızı buna göre atıyoruz. Bursa’nın vizyon bir kent olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Özel İdaresi tarafından 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’na göre ortaklaşa hazırlanan ‘1/100000 Ölçekli Bursa İl Çevre Düzeni Planı’ çalışmaları bilgilendirme toplantısı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Nisan ayında başlanan çalışmaların olumlu geçtiğini belirterek, kent dinamikleriyle sivil toplum kuruluşlarının da plana destek verdiğini ifade etti. Başkan Altepe, planın ‘kentin anayasası’ olduğunu dile getirirken, “Bursa’nın geleceğini çok önemsiyor ve adımlarımızı buna göre atıyoruz. Çağımız artık kentlerin yarıştığı bir çağ. Her şehir kendi pozitif değerlerinin öne çıkması için yarışıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de Bursa’nın vizyon bir kent olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadesini kullandı.

Bursa’nın özel, güzel ve her türlü nimeti barındıran bir kent olduğunu kaydeden Altepe, şöyle devam etti: “Bursa’nın öne çıkan en önemli özelliklerinden biri sanayi kenti oluşudur. Bursa’da 13’ü organize olmak üzere 25’i aşan sanayi bölgesi bulunuyor. Binlerce fabrikası olan üreten bir şehir Bursa. Bu kentin çağdaş bir kent olarak geleceğe taşınmasında elimizden geleni yapalım.”
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel de ilin gelişimini kontrol eden durumlarda bu planların etkisine dikkati çekti. Demirel, Türkiye ve Bursa’nın gelişimi dikkate alındığında yeni ve sağlam bir çalışmanın hayata geçirildiğini kaydederek, fiilen başlayan çalışmaların Haziran 2012’de tamamlanacağını ve bu planlama çalışmalarının uzman akademisyenlerin desteğiyle yürütüldüğünü söyledi.

Konuşmaların ardından Şehir Plancısı Uluay Koçak Güvener, 5302 sayılı kanunun 6. maddesine göre yapılmaya başlanan plan çalışmalarının teknik detaylarıyla ilgili bilgiler verdi. Daha sonra, Bursa İl Özel İdaresi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve İstanbul Şehir Üniversitesi’nin de çalışmalarına destek verdiği plan hakkında, uzmanlar tarafından bilgilendirme sunumları yapıldı. Prof. Dr. Gülden Erkut ‘Bölgesel Değerlendirme’, Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı ‘Doğal Yapı’, ‘Orman’ ve ‘İklim’, Prof. Dr. Remzi Karagüzel ‘Yer Bilimleri’, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ‘Depremsellik’, Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ‘Tarım’, Doç Dr Feza Karaer ‘Çevre Sorunları’, Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy ‘Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması’, Prof. Dr. Mehmet Ocakçı ‘Sanayi’, Prof. Dr. Handan Türkoğlu ‘Konut’, Prof. Dr. Halit Çıracı ‘Ticaret’, Doç Dr. Ferhan Gezici ‘Turizm’ ve Prof Dr. Haluk Gerçek ‘Ulaşım’ konularında sunumlar yaptı.