Yüzde 40 ve Üzerinde Özrü Olanlara Ulaşım Ücretsiz

Bursa’da yaşayan 200 bin engelli vatandaştan, yüzde 40 ve üzeri özrü olanların toplu ulaşımdan ücretsiz yararlandığı bildirildi.


Bursa Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Neşet Çakmaklı, Engelli Bakım Merkezi ve Evde Bakım Hizmeti gibi, kamuoyundan büyük yankı bulan projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Yaptıkları envanter çalışması sonucu, Bursa’da 200 bin civarında engelli vatandaş bulunduğunu tespit ettiklerini belirten Çakmaklı, “Bu vatandaşlarımızın hepsine ulaşmak için çalışıyoruz. Çünkü onların hayatını kolaylaştırmak bizim görevimizdir.” dedi.
Engelli vatandaşların, toplu ulaşım imkanlarından yararlanması noktasında büyük çaba harcadıklarını ifade eden Çakmaklı, öncelikle 55 olan alçak tabanlı rampalı özürlü araç sayısını son iki yıl içinde 173’e çıkardıklarını söyledi. Yüzde 40 ve üzeri özrü olan vatandaşları toplu ulaşım sisteminden ücretsiz yararlandırdıklarını kaydeden Çakmaklı, “Vatandaşımızın özrünün ağır olması durumunda, o kişiye refakat edecek kişiye de refakatçi pasosu veriyoruz. 2009 yılında 10 bin 894 olan özürlü kartı sayısı 2011 yılında 15 binin üzerine, bin 355 olan refakatçı kartı sayısı da 3 bin 500’ün üzerine çıktı.” diye konuştu.

Neşet Çakmaklı, istasyonların tamamına asansör konulduğunu, hazırlanan bütün projelerde özürlülerin yaşamını kolaylaştıracak çözümler üretildiğini vurguladı. Çakmaklı, Büyükşehir sınırlarındaki alt ve üst geçitlere, kaldırım ve tretuvarlara, kamu binalarına, kültürel ve sosyal tesislere erişimi kolaylaştıracak uygulamalar yapıldığını kaydetti. Çakmaklı ayrıca, kentteki büyük parklara engellilerin yararlanabileceği nitelikte spor aletleri konulduğunu söyledi.

Çakmaklı, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, akülü veya manuel tekerlekli sandalyeden muhtelif medikal malzemelere, yakacak, gıda ve kırtasiye malzemesinden sağlık hizmetine kadar pek çok alanda özürlü vatandaşların yanında olduklarını ifade etti. Çakmaklı, Bursa’da önümüzdeki dönemde toplu taşıma sistemine engelliyi tanıyan sistemin entegre edileceğini ifade etti.