Şiddet İçerikli Programlara Tepki Bildirisiankara

Türkiye Kadınlar Kültür ve Dayanışma Birliği (KAD-BİR) öncülüğünde, Türkiye genelinde 53 kadın örgütünce 175 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle, medyadaki kadın ve çocuklara yönelik cinsellik ve şiddet içerikli programlara tepki amacıyla bildiri hazırlandı.

Akar Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan KAD-BİR Genel Başkanı Ayşe Serap Şahiner, sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan bildiriyi okudu.

Bildiride, kadın cinayetlerinin toplum psikolojisinin acı bir yansıması olduğu ifade edildi.

Araştırmaların; şiddet, tecavüz, cinayet, cinsellik temalarını algılayan zihinlerin, bir süre sonra şiddeti, cinayeti, cinsel güdüleri, etik değer tanımadan tatmin edilmesi gereken mesaj olarak içselleştirildiği ve normal karşılamaya başladığını gösterdiği belirtilen bildiride, bu olumsuz mesajların ise çocuklar üzerinde telafisi imkansız şekilde büyük zararlara yol açtığı dile getirildi.

Özellikle televizyon dizileri aracılığıyla, bireylerin adeta etik değerlerin hedef alındığı bir bombardımana tabi tutulduğuna işaret edilen bildiride, şu ifadeler kullanıldı:''Aile bağlarının koparıldığı, iki cins arasında çekim varsa her türlü ahlaki değerin çiğnenip geçilebileceğinin vurgulandığı, tecavüzün, şiddetin, cinayetin, cinsel sapmaların normalleştirildiği diziler ve diğer yayınlar aracılığıyla toplum sistemli şekilde bilinç değişikliğine uğramış ve bireylerin zihin yapısı uygun ortam ve şartlarda aynı davranışı ortaya koyabilecek bir kıvama hazırlanmıştır.

Gazetelerin olumsuz ve etik dışı olayları konu edinen haberleri ise dikkat çekici şekilde ayrıntılı tavsiyeler içermekte, adeta ilgilenene açık tarif vermektedir. Karşı karşıya bulunduğumuz kadına yönelik şiddet, tecavüz ve kadın cinayetleri örnekleri de tüm bu olumsuzlukları içselleştirmiş bireylerin, ilk fırsat ve bahanede şiddeti elinin altında bulunan kurbanına uygulamasından ibarettir. Tüm bu etkin ve hummalı çalışmalar sonucunda toplumsal değişim önemli ölçüde gerçekleşmiş ve olumsuz sonuçlar ardı ardına patlak vermeye başlamıştır.''Kişilik yapısı zayıf ve şiddete eğilimli bazı erkeklerin, taşıyamadıkları öfkelerini, güçlerinin yetebildiği tek hedef olan evdeki kadına yönelttiği belirtilen bildiride, ''Kimi zamansa erkek sebepsiz yere evini, çocuklarını terk edebilmekte, gözünü karartıp başka hayatlara yelken açmaktadır. Çocuklarını, oyalamak adına televizyon dadısına emanet eden kadın, onların ruhlarına, zihinlerine, şiddetin, cinselliğin ve her türlü olumsuzluğun aktarılmasına duyarsız kalmaktadır'' görüşüne yer verildi.

Kimi kadınların da empoze edilen şekilde tekdüze gördükleri hayatına heyecan katmanın yollarını aradığını, bu macera arayışının da parçalanmış aileler ve mutsuz çocuklar olarak sonuçlandığı dile getirilen bildiride, reşit olmayan çocukların da etki altında kaldıkları cinsel mesajlar ile evlilik dışı ilişkilere yöneldiği anlatıldı.

-''Toplum vicdanı adına çağrı: Üzerinize düşeni yapın''-Bildiride, ''Sürekli verilen olumsuz mesajların neticesinde toplum genelinde görülen bilinçsizlik, düşünme yeteneğinin kaybı, umursamazlık, ahlaki yozlaşma, ileride büyük zararlara davetiye çıkarabilecek diğer acı sonuçlardır'' denildi.

Bildiride, toplum vicdanı adına çağrıda bulunulduğu ifade edilerek, devlet, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, STK'lar, aileler ve tüm bireylerin üzerine düşen görevi yapması gerekliliği vurgulandı.

Bildiride, şunlar kaydedildi:''Bir çirkinlik ve bilinç yıkama şekline dönüşen bir kısım medya ve internet aktarımlarının üstün kamusal yararlar nedeniyle etkin şekilde denetlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle devletten talebimiz, 6112 sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak bu husustaki eksikliklerin giderilmesidir. İlgili bakanlıktan ise ailenin korunmasına yönelik projeler geliştirmesini, özellikle kadınları bilinçli medya izleyicisi olma konusunda eğitecek bir çalışma içine girilmesini talep ediyoruz. Anne ve babalar da çocuklarını zaman geçsin diye denetimsiz olarak televizyon ve internetin başına bırakmamalıdır.''-''Kadının eğitimi önemli''-Toplantıya katılan AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı da artık kadınların değil, insan haklarının konuşulduğu günlerin gelmesi temennisinde bulundu.

İktidara geldiklerinden bu yana kadınların her alanda söz sahibi olabilmesi için pek çok çalışma yürüttüklerini anlatan Şanlı, ''Ailede bireyleri yetiştiren kadın olduğuna göre, kadının eğitiminin güçlendirilmesi çok önemli'' diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu da zaman zaman AK Parti'nin kadına yönelik çalışmaları nedeniyle eleştirildiğini ifade etti.

Ancak kadının ailesine destek olabilmesi için iyi eğitilmesinin en önemli konu olduğunu vurgulayan Selamoğlu, bu amaçla kadınların en az meslek lisesi mezunu olmaları için pek çok proje yürüttüklerini söyledi.

RTÜK'e pek çok şikayette bulunduğunu dile getiren Selamoğlu, televizyon dizilerine birçok kişinin kızdığını ancak seyretmeye devam ettiğini belirtti.

Dizilere yönelik tepkilerini herkesin RTÜK'e bildirmesi gerektiğini anlatan Selamoğlu, bunun ülkenin geleceğinin şekillendirilmesi açısından önemli bir konu olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA