“çin Ekonomisinde İki Eğilim Belirdi”

Çin Devlet Konseyi`ne bağlı Kalkınma Araştırma Merkezi Başkanı Li Wei, Çin ekonomisinin orta ve uzun vadeli gelişmesine bakıldığında iki eğilimin artık kesinleştiğini ifade etti.



Çin Uluslararası Radyosu’nda yer alan haberde, bugün başkent Pekin’de 3. Çin Ekonomik Geleceği Forumu düzenlendiği bildirildi. Forumda konuşan Çin Devlet Konseyi`ne bağlı Kalkınma Araştırma Merkezi Başkanı Li Wei, Çin ekonomisinin orta ve uzun vadeli gelişmesine bakıldığında iki eğilimin artık kesinleştiğini ifade etti. Li, bunlardan birinin iki haneli ekonomik büyüme hızının adım adım yüzde 9`a, hatta daha düşük bir seviyeye inmesi, diğerinin de enflasyonun hem iç hem de dış etkenlerden artması olduğunu belirtti.


Li Wei, 2012 yılında uluslararası piyasalarda durgunluğun devam etmesi, enerji ve doğal kaynak rekabetinin yoğunlaşması ve ticari korumacılığın daha da öne çıkması gibi unsurların etkisiyle ihracat büyüme hızının gözle görülür bir şekilde yavaşlayacağını ve büyük dalgalamaların meydana gelme olasılığının da dışlanamayacağını kaydetti.


İç talebin dış talebi tamamlama görevinin son derece çetin olduğuna dikkat çeken Li Wei, işletmeler ve özellikle KOBİ`lerin karşı karşıya kaldığı zorlukların kökten değişmeyeceğini ve imalat sektörüne yapılacak yatırımların da azalacağını ifade etti. Li ayrıca enflasyon baskısının da gözardı edilmemesi gerektiğine işaret etti.