Tff Basın Toplantısı (3)

FIFA kokartlı hakem Çakır:``Bir Türk hakemi olarak bunun haklı gururunu vemutluluğunu yaşıyorum``-``Terimizin son damlasına kadar mücadele edip, ülkemizien iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız``-``Bundan sonraki hedefim Dünya Kupası finali yönetmek``(fotoğraflı-görüntülü)İSTANBUL - 21.

12.2011 - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, hakemlerin seviyesinin futbol içerisindeki tüm unsurlardan daha farklı, daha nitelikli olduğunu, bu nedenle de şike soruşturmasında isimlerinin yer almadığını söyledi.

TFF`nin, FIFA kokartlı Türk Hakem Cüneyt Çakır`ın Ukrayna-Polonya ortaklığı ile Haziran 2012`de düzenlenecek 2012 Avrupa Şampiyonası`nda görev yapacak olmasıyla ilgili Conrad Otel`de düzenlediği basın toplantısında, soru-cevap bölümünde ``Hakemlerin şike olaylarında adının çıkmaması, bu yükselişte etkili oldu mu?`` şeklindeki soru üzerine UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, ``Bu konuda suskunluğumu koruyorum`` derken, Mehmet Ali Aydınlar bu konuda konuşmak istediğini belirtti.

``Hiçbir başarı tesadüf değildir. Bir şey elde etmek için çok çalışmak gerekir`` diyen Aydınlar, şöyle konuştu:``Diğer taraftan altyapı, eğitim, kültür seviyesi son derece önemlidir. Biraz önce Cüneyt hocamızı dinlerken ne kadar konuya hakim, kendisini düzgün ifade edebilen, altyapısı sağlam bir kişilikte oluştuğunu gördük. Ülkemizde kendimize layık görmeyeceğimiz şekilde hakemleri eleştiriyoruz. Özellikle kulüp yöneticileri, teknik adamlar ve yorumcular tarafından... Burada iğneyi kendimize, sonra çuvaldızı hakemlere batıralım. Hakemlerin seviyesinin futbol içerisindeki tüm unsurlardan daha farklı, daha nitelikli daha kaliteli olduğunu, bu nedenle de bu soruşturmada isimlerinin yer almadığını düşünüyorum.``-``Profesyonel hakemlik düşünmüyoruz``-Mehmet Ali Aydınlar, Cüneyt Çakır gibi hakemlerin 365 günün 200 günü mesai yapması gerektiğinin belirtilip, profesyonel hakemlik konusundaki görüşünün sorulması üzerine de ``İstisnalar kaideyi bozmaz. Sizin bahsettiğiniz şu anda Türkiye`de iki kişi var. İnşallah bu sayılar çok artar. Biz profesyonel hakemlik düşünmüyoruz. Geleceklerine olan saygılarından dolayı düşünmemeliyiz. Bu iş bittiği zaman nasıl hayatlarını sürdürecekler? Ama Cüneyt hoca, Fırat hoca konumunda olan hakemlerimiz için gerekiyorsa biz onları destekleyecek başka planlar programlar yapabiliriz`` ifadelerini kullandı.

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ise, profesyonel hakemlikten, federasyona bağlı, kendi mesleği, dünya görüşü, kültürü olmayan, sadece 45 yaşına kadar hayatını futbola bağlayan insanlar kastediliyorsa, profesyonel hakemlikten yana olmadığını söyledi.

-Çakır: ``Çok mutlu ve gururluyum``-Cüneyt Çakır, toplantıda yaptığı konuşmada, çok mutlu olduğunu belirterek, ``Bir Türk hakemi olarak bunun haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum`` dedi.

Bu sevinci birkaç gün yaşayacağını, ondan sonra yoğun bir çalışma ortamına gireceğini kaydeden Çakır, ``Terimizin son damlasına kadar mücadele edip, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız. Bu bizim için gerçekten büyük bir onurdur. Bu şampiyonada ilk defa ilave yardımcı hakem uygulaması da olacak. İki ilave yardımcı hakemle birlikte 5 kişi gideceğiz. Milli takımımızın olmadığı bir turnuvada bir milli takım gibi bulunacağız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için her şeyi yapacağız`` diye konuştu.

Burada göstereceği başarının ileride başka Türk hakemlerinin de olmasını sağlayacağını dile getiren Cüneyt Çakır, şöyle devam etti:``1996 yılında Ahmet Çakar, Avrupa Şampiyonası`nda İspanya-Romanya maçında görev almıştı. Ben o gün kendisini bir Türk vatandaşı ve genç bir hakem olarak gururla takip etmiştim. O gün kendisini izlerken buralara gelmek için çok çalışmak gerektiğini düşünüyordum. Bugün bizi takip eden genç hakem arkadaşlarımın da buralara gelebilmesi için gerçekten oraya, en iyi şekilde çalışarak hazırlanacağız. Kimsenin şüphesi olmasın. Herkes bizi en iyi şekilde desteklesin. Türk halkı bizden dualarının eksik etmesin.``Çakır, bunun kendisi için bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, ``Öncelikle hedefim bu turnuvaya çok iyi hazırlanmak. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi`nde önemli maçlar var. Görev verilirse en iyi şekilde görev yapmak istiyorum. Sonra Avrupa Şampiyonası`nda iyi performans sergilemeyi hedefliyorum. Her hakemin hedefinde Dünya Kupası`nda final yönetmek vardır. Benim de hedefim budur`` şeklinde konuştu.

Cüneyt Çakır, konuşmasında Erzik, Aydınlar, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, babası Serdar Çakır, ailesi ve kendisinde emeği olan herkese teşekkür etti.

-Uilenberg: ``Hakemlere yapılan eleştiriler adil değil``-UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, hakem çalışmalarının çok başarılı bir şekilde devam ettiğini, Türkiye`de çok iyi ve genç hakemler olduğunu söyledi.

Türkiye`de hakemlerin çok eleştirilmesiyle ilgili bir soru üzerine Uilenberg, şöyle konuştu:``UEFA`ya üye bütün ülkelerde hakemler çok ağır eleştirilir. Çünkü herkes hakemliği, hakemlerden daha iyi bilir. Eleştiri her zaman vardır. Bir hata varsa olmalıdır, bunu saygıyla karşılıyoruz. Hakemlerin insan olduğu, insanların hata yapabileceğini kabul etmemiz gerekir. Oyuncular kötü performansın ardından bir hafta sonra yeniden görev alıyor. Hakemler de hatadan sonra 3-4 hafta dinlenmeden, yine devam ederek gelişebilirler. Türkiye`de kulüpler tarafından hakemlere yapılan eleştiriler adil değil. Türkiye`de eski hakemler çok adil olmayan yorumlarda bulunuyor. Kendileri de bu yoldan geçti, bu hataları yaptı.``Uilenberg, hakemlerin adlarının şike soruşturmasına karışmamasından çok memnun olduğunu da söyledi.

Bu arada, toplantıda konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçilirken, gündem dışı soru sorulmaması istendi.

Toplantıda TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan da yer alırken, çok sayıda basın mensubu toplantıyı takip etti.

(son)(CAY-ÇET-KAF)
Kaynak: AA