Tff Basın Toplantısı (2)

``Türk hakemliğindeki kalite geçtiğimiz yıllarda inanılmazbir yükseliş gösterdi``-``2012 Avrupa Şampiyonası Finalleri son durak değildir.

Türk hakemliğindeki başarılı periyodun başlangıcıdır.

Bundan sonra Türk hakeminin olmadığı Avrupa Şampiyonalarıve Dünya Kupaları olmamalıdır''-UEFA Asbaşkanı Erzik:''Aslan payı Uilenberg'indir''(fotoğraflı-görüntülü)İSTANBUL - 21.12.2011 - UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır'ın Ukrayna-Polonya ortaklığı ile Haziran 2012'de düzenlenecek 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev yapacak olmasının çok önemli olduğu belirterek, ''Bugün Türk hakemliği için çok önemli bir gün. 16 yıl sonra Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakemi var'' dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Cüneyt Çakır'ın 2012 Avrupa Şampiyonası'nda görev yapacak olmasıyla ilgili Conrad Otel'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Jaap Uilenberg, UEFA hakem komitesi adına Cüneyt Çakır'ı tebrik etti.

Uilenberg, Cüneyt Çakır'ın mükemmel bir başarı gösterdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:''Ayrıca Fırat Aydınus ve Dilan Deniz Gökçek'i de tebrik ediyorum. Onlar da bir üst kategoriye yükseldiler. Bu, özellikle Fırat Aydınus için, Türk hakemliği için çok önemli. Şampiyonlar Ligi'nde iki tane Türk hakemi ile temsil edileceğiz. Bugün Türk hakemliği için çok önemli bir gün. 16 yıl sonra Avrupa Şampiyonası finallerinde bir Türk hakemi var. Ben bugün burada olmaktan dolayı çok gururluyum. Cüneyt Çakır, Türk hakem ailesi, TFF ve bu başarıda emeği olarlar için ne mutlu.''UEFA Hakem Komitesi üyelerinin sorumlu olduğu ülkeler olduğunu, kendisinin de 2008 yılından beridir Türkiye'den sorumlu olduğunu bildiren Jaap Uilenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:''2009 yılı Ocak ayında Antalya'da düzenlenen kış seminerine katıldım. 2008 Avrupa Şampiyonası finallerinden 6 ay geçmişti. Seminerde 'Neden bu turnuvada Türk hakem yoktu? Türkiye gibi bir futbol ülkesinden bu kadar zor bir Süper Lig'i olan bir ülkeden Avrupa Şampiyonalarında hakem olmalıdır. Bu, TFF'nin önümüzdeki yıllar için hedefi olmalıdır' dedim. Fakat neden Türk hakemleri UEFA'nın üst kategorilerinde değillerdi? 2009 yılında Cüneyt Çakır ikinci kategori hakemiydi. O zaman en üst kategoride olan Türk hakemiydi. Bu durumu analiz ettiğimizde nedenler çok açıktı. Eğer Türkiye, UEFA tarafından düzenlenen üst klasman maçlarda hakemlerinin görev almasını istiyorsa, hakemlik için UEFA talimatlarını kabul etmeliydi, Türk talimatlarını değil. Ayrıca Türkiye, UEFA Hakem Konvansiyonu şartlarını yerine getirmeli ve üyesi olmalıydı ki, bu da yapıldı.''Jaap Uilenberg, Türk hakemliğinin gelişmesi için fikirlerini, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ile paylaştığını ve Erzik tarafından kabul edildiğini dile getirerek, ''Bu, bence, benim ile TFF'nin başarılı işbirliğinin başlangıcı oldu. Mayıs 2009 Cüneyt Çakır'ın İsveç'teki 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'na atamasını yaptık. Ben ve eski MHK Başkanı Oğuz Sarvan, Cüneyt'i turnuvaya başarılı bir şekilde hazırladık. Cüneyt, mükemmel bir turnuva geçirdi ve İngiltere-İsveç yarı final maçını yönetti. Bu turnuvadan sonra her şey Cüneyt için çok hızlı gelişti ve daha iyisi olmaya başladı. İşte şimdi burada Avrupa Şampiyonası finalleri ataması için karşınızdayız'' diye konuştu.

-''Türk hakemliğindeki kalite yükseliş gösterdi''-Cüneyt Çakır'ın başarısını ''fantastik'' olarak nitelendiren Uilenberg, ''Burada eski MHK Başkanı Oğuz Sarvan'a teşekkür etmeden geçemem. Onun ve ekibinin desteği olmazsa, bu seviyeye hiçbir şekilde ulaşamazdık'' diyerek, şöyle devam etti:''Türk hakemliğindeki kalite geçtiğimiz yıllarda inanılmaz bir yükseliş gösterdi. Sadece Avrupa'da değil, Türkiye'de de. Bu sezon başında yeni TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, icra kurulu, MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ve ekibi çalışmalarımızın sürdürülmesi için şans verdiler ve destek oldular, kendilerine de teşekkür ediyorum.''Cüneyt Çakır ve yardımcılarının 2012 Avrupa Şampiyonası'na başarılı olacağına emin olduğunu dile getiren Uilenberg, ''2012 Avrupa Şampiyonası Finalleri son durak değildir. Türk hakemliğindeki başarılı periyodun başlangıcıdır. Bundan sonra Türk hakeminin olmadığı Avrupa Şampiyonaları ve Dünya Kupaları olmamalıdır'' dedi.

-Erzik: ''Aslan payı Jaap Uilenberg'indir''UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik ise, Cüneyt Çakır ile Kolombiya'da düzenlenen FIFA 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda beraber olduklarını belirterek, burada Çakır'ın önemli maçlar yönettiğini ve herkesin beğenisini topladığını söyledi.

Cüneyt Çakır'ın, Kolombiya'nın yüksek rakımına alışmak için Erzurum'da kamp yaptığını ifade eden Erzik, başarısının tesadüf olmadığını ifade etti.

Futbolda başarısız olunduğunda yöneticiyi, oyuncuyu, en kolay da teknik direktörü kolayca değiştirilebildiğini dile getiren Erzik, ''Ama hakemleri değiştiremezsiniz. 'Hakem oldum' deme süreci en az 10 yıl. Bu uzun sürecin bilimsel çalışmalarla donatılması lazım'' dedi.

UEFA Hakem Konvensiyonu'nun en önemli katkısının mentör ve bilimsel çalışmalar olduğunu ifade eden Erzik, bu süreçte hakemlere özgüven aşılandığını, yaptıkları hataları anında gösterip, bilimsel metotlarla ne yapılması gerektiğinin kendilerine öğretildiğini belirtti.

Cüneyt Çakır kadar kısa sürede elit kategoriye yükselip Avrupa Şampiyonası'na katılma başarısı gösteren başka hakemin bulunmadığını ifade eden Şenes Erzik, sözlerini şöyle tamamladı:''Bu başarıda pek çok katkısı olan var, ama burada bir tane insan, Jaap Uilenberg, gecesinde gündüzünde, her gün beraber olduğu için, başmentör olduğu için, başmimar olduğu için, en büyük aslan payı kendisinindir. Onunla çalışmaktan gurur duyuyorum. Cüneyt'in açtığı yoldan başka arkadaşlarımızı da yetiştireceğine inanıyorum. Diyorum ki, Jaap bizden biri. Bizi hiçbir zaman terk etmeyeceğine de inanıyorum.''(sürecek)(CAY-ERC-EG-ÇET-SBR)
Kaynak: AA