Başarılı Girişimciler Sırlarını Anlattı

Dumlupınar Üniveristesi öğrencileri tarafından yılın genç girişimcisi seçilen Ali Sabancı ile Türkiye’nin tanınmış başarılı genç girişimcileri, sırlarını anlattı.


Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen panelin başkanlığını İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Ergun Özler yaptı. Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Koton A.Ş Eş Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Yılmaz, Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli ve yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın’ın panelist olduğu `İçindeki Girişimciyi Harekete Geçir` paneli, Dumlupınar Üniversitesi İİBF Konferans Salonu`nda yapıldı.
Panelde konuşan, aynı zamanda TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı olan Ali Sabancı, kurulun kuruluşu ve amaçları konusunda bilgi verdi. Amaçlarının, deneyimlerini paylaşmak olduğunu ifade eden Sabancı, girişimciliğin farklılığını anlatmaya çalıştıklarını, bunu da gençlerle paylaşarak yapabileceklerini düşündükleri söyledi.
Girişimci doğulmadığını, girişimci olunduğunun altının çizen Ali Sabancı, “Yeter ki biz girişimcinin olabilmesi için doğru sistemi kuralım. Sizden istediğimiz bir şey var. Bunlardan birisi de icat çıkarın. Eski köye yeni adet getirin.” dedi.

Ülkenin zenginlik kaynağının genç nüfus olduğunu kaydeden Sabancı, her sene 750-800 bin kişinin iş dünyasına iş aramaya çıktığını belirterek, “Düşünebiliyor musunuz Biz iş adamları iş yaratamazsak bu 750-800 bin kişi ne olur?” diye sordu.
Sabancı, “Sevdiğiniz işi severek yapın, bir aşk ile yapmak önemlidir. Ben babamın hayalini gerçekleştirdim. Babamın hayalinde hep bir hava yolu şirketi kurmak vardı.” şeklinde konuştu ve öğrencilere içinizdeki girişimci harekete geçirin önerisinde bulundu.


BAŞARININ SIRRI YILMAMAK
Koton A.Ş Eş Başkanı Gülden Yılmaz da "25 metrekarelik dükkanda işe başlarken hayallerimiz vardı, kendimize göre hedefimiz vardı ve motivasyonumuz çok yüksekti. En önemli şey de buydu aslında. Yılmadan yıllarca çalışabilmek, bir yerlere gelebilmek için gerçekten motivasyonumuz çok yüksekti. Bir yerlere gelebilmek istiyorduk.” dedi.
Yılmaz, hayatlarını değiştirmek için girişimci olduklarını kaydederek, “Zorluklar sizi bekliyor. Her girişimcinin hayatında da böyledir. Zor günler geçirebilirsiniz. Başarının sırrı yılmamak, nefes alıp tekrar devam etmek.” diye konuştu.
Nevzat Aydın ise kendini girişimci olarak nitelendirerek, “Girişimci olarak elde etmiş olduğu övgü, başarı ve tecrübeyi başka girişimcilere de aktarabilmek, onların kendi rüyalarını paylaşmak adına bir takım yatırımlarım oluyor.” şeklinde konuştu.
Emre Kurttepeli de sektöre girişinin öyküsünü anlatarak, şöyle dedi: “Her gence en büyük tavsiyem, başkalarından faydalanın ama içinizde hepinizin iyi veya kötü kendi doğrusunu bildiğinizi ve inandığınızı düşünüyorum. Buradaki tek soru onu çıkartabilecek cesaretiniz var mı yok mu? Eğer o cesaretiniz varsa girişimciliğe ilk adımı attınız, benim için girişimcilik böyle başladı.”
Panelin ardından, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, DPÜ tarafından yapılan ankette yılın genç girişimcisi seçilen Ali Sabancı’ya plaketini verirken, diğer katılımcılara çini tabak hediye etti.
Panele, Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Bektaş Aslan, KÜTSO Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ve KÜTSO Yönetim Kurulu üyeleri, Kadın Girişimciler Başkanı Sevim Güral Olgun, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Mustafa Telli ile çok sayıda iş adamı katıldı.