Jolie'nin Filmi Saraybosna'da İzleyiciyle Buluştusaraybosna

Amerikalı ünlü oyuncu Angelina Jolie`nin yönetmenliğini yaptığı Bosna savaşıyla ilgili "In the Land of BloodHoney" (Kan ve Bal Ülkesinde) adlı film, Saraybosna`da izleyiciyle buluştu.

ABD'de bir süre önce galası yapılan film, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Cinema City'de Bosnalı izleyiciler için gösterilmeye başlandı. Bosna savaşı sırasında Boşnak kız Ayla'nın, savaş öncesinde aşk yaşadığı Sırp asker Daniyel'in başında bulunduğu toplama kampına düşmesinin ardından yaşananları anlattığı filme izleyiciler yoğun ilgi gösterdi. 28 Aralık'a kadar günde 2 seans olarak gösterilecek filmin tüm biletlerinin satıldığı öğrenildi.

Saraybosnalı prodüktör Samir Smayiç, yerli yönetmen ve prodüktörlerin de Bosna savaşında yaşananları beyaz perdeye taşımak için çaba gösterdiklerini ifade ederek, ''Ancak onlar bu konularda film yapmaları için ne kadar çaba sarf ederse etsin, dünyaca ünlü Angelina Jolie'nin filmi çok daha fazla ses getirecektir'' dedi.

Smayiç, Jolie'nin Bosna savaşında yaşananları anlatmak için bu ülkede ilham bulduğunu kaydetti.

Filmde ''Ayla'' karakterini canlandıran Bosnalı oyuncu Zana Maryanoviç ise, gazetecilere yaptığı açıklamada, filmin resmi galasının 2012 yılının Şubat ayında yapılacağını, galaya Jolie'nin ailesi ile geleceğini söyledi.

-İzleyicilerin görüşleri-Filmde küçük bir rol alan genç Bosnalı oyuncu Boris Ler'in babası Jelyko Ler de filmi izleme şansı elde etti.

Film hakkında daha önce çok şey duyduğunu söyleyen Ler, ''Bu film gerçekleri anlatıyor, bu nedenle çok beğendim. Bu ülkede gerçekler anlatılmadan barış da olmaz. Bu filmin, gerçeklerin anlatılmasına çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Bu filmin izlenmesini öneriyorum'' diye konuştu.

Saraybosna'da yaşayan Mayda Fetahagiç ise bu ülkede savaşı yaşayanlar olarak önce bu filmi izlemenin gerekli olup olmadığını sorguladığını belirterek, ''Şimdi ise bu filmin izlenmesinin anlamlı olduğunun farkına vardık. Savaşın aslında ne kadar anlamsız birşey olduğunu anladık. Bunun üstesinden gelmek, yaşananları unutmak için mücadele etmek insanın içindedir. Ancak gerçekler de hep bilinmek zorundadır'' dedi.

Aida Şehiç adlı izleyici ise filmin Saraybosna'da gösterilmesini çok anlamlı bulduğunu dile getirerek, ''Çünkü buradaki korkunç şeyleri bizler yaşadık, bu filmin başka yerlerde de gösterilmesi ve herkesin Bosna savaşında neler olduğunu geç de olsa öğrenmeleri gerekiyor'' dedi.

-Sırplar tepki gösterdi-Öte yandan, Jolie'nin filmine tepki gösteren Bosnalı Sırpların savaş katılımcılarının dernekleri ve bazı politikacılar, filmin gösteriminin Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yasaklanmasını istedi.
Kaynak: AA