Canlı yayında Türköne-Zileli'nin Atatürk kapışması

Canlı yayında Ümit Zileli ile tartışan Prof.Dr. Mümtazer Türköne telefonu Ümit Zileli'nin suratına kapattı

Canlı yayında Türköne-Zileli'nin Atatürk kapışması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından "Atatürk Kurumu" üyeliğine atanan Prof. Dr. Mümtazer Türköne, “Atatürkçülük’ün bağnazlık olduğu” yönündeki sözlerini Beyaz Tv ekranlarında tekrarladı.

Türköne canlı yayında CHP'nin Atatürk'ü siyasi çıkarlarına alet ettiğini söyleyince, Ümit Zileli ile canlı yayına tartıştı. Türköne'ye tepki gösteren Zileli "Bu çok terbiyesizce" deyince stüdyo birden bire gerildi. Tartışmanız devam etmesi üzerine Mümtazer Türköne telefonla bağlandığı canlı yayından ayrıldı.

Canlı yayında Türköne-Zileli'nin Atatürk kapışması

ATATÜRK SAHTELİKTEN KURTULMALI
Beyaz Tv.'de ekrana gelen Dinamit'e telefonla bağlanan Türköne, Atatürk'le ilgili çok tartışılan düşüncelerini canlı yayında tekrarlandı. Atatürk ve Atatürkçülüğün karıştırıldığınıo söyleyen Türköne "Şu anda sizinde yaptığınız gibi Atatürkle Atatürkçülük karıştırılıyor. Atatürkçüyüm diyen Atatürkçülük hakkında konuşan herkes kendini Atatürk konuşuyor. Türkiye'nin artık bu cambazlıklardan ve sahtelikten kurtulmalıdır. Yüzlerce çeşit Atatürkçülük var. Hangi birisi gerçek, hangi birisi sahte belli değil. Atatürk bu toplumun ortak değeri. Atatürk'le uzaktan yakından olanlarla Atatürk'le eş tutmamak lazım. Atatürk'ü de bu maskaralardan kurtarmak gerekli. Burada yapacağım görevini de bu bilinçle yapacağım. " dedi.

ATATÜRK'Ü KENDİ MALI ZANNEDİYORLAR
CHP'yi Atatürk'ü siyasi çıkarlarına alet etmekle suçlayan Türköene "Atatürk'ün saygınlığını ve itibarını korumak hepimizin görevi. Bunu yapmanın en etkili yolu da Atatürk üzerinde siyaset yapan, kutuplaşmalara neden olan, Atatürk'ü kendi malı zannedenlerin elinden Atatürk'ü kurtarmaktır." diye konuştu.

CHP ATATÜRK SİMSARLIÜ VE TİCARETİ YAPIYOR
Rasim Ozan Kütahyalı, Mümtazer Türköne'neye yönelik açıklamalarını hatırlatınca Türköne "Atatürk CHP'nin özel malı değil. Atatürk Türkiye'nin ortak değeri. Oturup bir siyasi partiyle özdeşleştirmek o partiye oy vermeyen insanlar için ötekileştirmektir. Bunu yapmak Atatürk'e zarar verir. Bunu yapmak Atatürk simsarlığıdır, Atatürk ticaretidir.Atatürk'ü siyasi olarak istismar etmektir. Atatürk adına konuşmak, Atatürk adına ahkam kesmek, Atatürk'ü sahiplenerek Atatürk üzerinden siyaset yapmak kimsenin hakkı değildir. Bu Atatürkçülük konusunda büyük ölçüde ben bilgiye görgüye dayanmayan, tam anlamıyla anlaşılmadan tekrarı mahiyetinde olan ve Atatürk'e benim yakında uzaktan alakasını görmediğim Türkiye'de dikta anlayışının işaretlerini CHP'de fazlasıyla görüyorum." dedi.

TERBİYESİZCE BİR ŞEY
Türköne'nin bu sözleri üzerine Ümit Zileli sinirlendi ve "Bu çok terbiyesizce bir şey. Kendine göre bir Atatürkçülük tarifi yapıp insanları bu kadar... Ayıptır yaa. Bir Atatürkçülük şeyi yapıp, ondan sonrada bunu bir partiye mal edip, ondan sonrada bu kadar ileri geri konuşup, terbiye sınırlarını aştığı kanısındayım. " sözleriyle tepkisini dile getirdi.

AYIP BİR ŞEY
Zileli'nin bu sözleri üzerine sinirlenen Türköne "Böyle olmaz, oturup terbiye sınırlarından başlayan bir konuşmayı dinleyemem. Ayıp bir şey." dedi.

Zileli ve Türköne arasında sert tartışmalar yaşanırken ikili arasında şu diyaloglar geçti:

Ümit Zileli: Ayıp yapan sizsiniz. Siz koca bir partiyi çekip bir anda yerin dibine batırıyorsunuz. O ayıp değil, ben buna terbiye sınırlarını aşmak diyorum bu ayıp.

Mümtazer Türköne: Benim terbiyemle ilgili sınır tayin edemezsiniz.

Ümit Zileli: Ben sınır tayin etmiyorum. Ben olanı açığa koyuyorum.

Mümtazer Türköne: Benim terbiye sınırımı tayin etmek sizin haddiniz değil. Siz bu işi siyasi partiler polemiğini getirip bana bir terbiye meselesi olarak sunarsanız herhangi bir konuşma olmaz bu. Atatürkçülük dediğiniz şeyin bağnazlığı, yobazlığını da tam sizin yaptığınız şekilde yapıyorlar. Bu tarz bir konuşmaya kusura bakmayın giremeyeceğim. Rasim beyi kıramadığım için bağlandım. Bu tarzda konuşamam. İyi akşamlar.

TÜRKÖNE'YE LATİF ŞİMŞEK TEPKİSİ "SAYGISIZCA HAREKET"
Bu sözlerden sonra telefonu kapatarak canlı yayından ayrılan Türköne'ye programın moderatörü Latif Şimşek'te tepki gösterirdi. Türköne'nin bu tavrını "saygısızlık" olarak niteleyen Latif Şimşek "Şimdi bu kere şekilde ben telefon kapatmalara son derece kızıyorum ve karşıyım. Mümtazer Türköne kendisine yakışmayan bir harekette bulundu. Bende yakıştıramadım .Fikirlerini savunmak yerine, telefonu kapadı. Çok saygısızca bir hareket" dedi.


BEYAZ GAZETE