‘gönüller Bir Oldu’ Yoksulların Yüzü Güldü

Kimse Yok Mu Bursa Şubesi’nin ‘Dünya Gönüllüler Günü’ dolayısı ile düzenlediği ‘Gönüller Bir Olsun’ programı, hayırseverler ile halkı bir araya getirdi.

Somali ve Van’da bu yıl yapılan kurban yardımlarına katılan hayırseverlerin anlattığı birbirinden ilginç hikayeler, duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Hayırseverler, ihtiyaç sahibi daha fazla insana ulaşmak için daha çok çalışma sözü verdi.

BUTTİM Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Merkez Valisi Yusuf Yavaşcan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel, Teknik Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, hayırseverler ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kimse Yok Mu Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Turhan, kendilerini gönüllülerin ve yardımseverlerin yönlendirdiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Onlar nereye yardım yapılmasını istiyorsa oraya yapıyoruz. Bizim kalıcı bir şeyimiz var, muhtaç insanlara biz sürekli olarak elimizi uzatıyoruz, uzatmak zorundayız. Biz bir rüzgar gibi gelip geçmiyoruz. Bu ailelerin sosyal durumlarını iyici inceledikten sonra gerekiyorsa hayatları boyunca kardeş aile programları şeklinde yardım ediyoruz. Bir kere değil. Her gün 15 saatini bu uğurda harcayan gönüllülerimiz var. Yardımsever insanlar çok fazla.”

“HERKES AFRİKA`DA YETİMHANE YAPTIRSIN”
Afrika’da bir yetimhane kuran göz doktoru Gürkan Çelikkol ile eşi Yasemin Çelikkol da yaşadıklarını anlattı. Gürkan Çelikkol, herkesi Afrika’ya yardım yapmaya davet ederek, şunları kaydetti: “En hayırlı şeyler kalıcı yapılan iyiliklerdir. Biz de yetimhane yapmak istedik. Afrika uzaktı tabiî ki. Çok zor diye düşünüyorduk. Kimse Yok Mu ile konuşunca yaparız dediler ve 1 sene içinde yetimhane hazırdı, içinde çocuklar vardı. İnanamadık biz, gerçekten çok büyük iş yaptılar. Bu tür bir yardım yapmak isteyenler hiç durmasınlar. Bir ev almaktan daha ucuz fiyata bunu herkes yapabilir. Birkaç kişiyle de yapabilirsiniz. Şimdi Somali’de böyle bir şey düşünüyoruz.”
Yasemin Çelikkol da Kimse Yok Mu Derneği’ni tercih etmelerinin gerekçesini şöyle izah etti: “Baktım ki en iyi iş ve en güzel faaliyeti Kimse Yok Mu yapıyor. Araştırmalarım sonucunda çok başarılı ve çok profesyonel olduklarını gördüm. O nedenle Kimse Yok Mu bünyesinde bu çalışmaları yapmak istedik ve çok mutluyuz.”

“KÜÇÜK ÇOCUĞUN MEYVE SUYU İÇİŞİNİ UNUTAMIYORUM”
Kurban Bayramı`nda Darfur’a et götürenler arasında yer alan Rıdvan Yavaşcan ise orada küçük bir kızın meyve suyunu içerken yaşadığı mutluluğu hiç unutamadığını ifade etti. Yavaşcan, kendilerine çok basit gelen şeylerin o insanlar için çok kıymetli olduğunu vurguladı.
Bursa’da Nilüfer ilçesinde lüks bir apartmanda muhtaç bir eve kurban yardımı yaptıklarını ifade eden Erol Yılmaz ise orada çocuğun ve annenin gözyaşları karşısında çok zor anlar yaşadıklarını dile getirirken, “Çocuk mutluluktan, annesi ise demek ki bizim için çok normal olan kurban lezzetini yaşayamamışlar. Oradan nasıl çıktığımızı hatırlamıyorum. Allah’a, bize verdiği nimetler için şükrettim. Ve iyi ki Kimse Yok Mu çatısı altındayız ve insanların elinden tutabiliyoruz.” diye konuştu.

HAYIRSEVER FİRMALARA ÖDÜL
Programın sonunda ise Kimse Yok Mu Derneği’ne katkıda bulunan bazı firmalara plaket verildi. Bir firmaya plaket veren Bursa Barosu Başkanı Zekeriya Birkan, Kimse Yok mu Derneği’nin uluslararası bir marka olduğunu belirterek, Gazze’ye giderken yaşadığı anısını anlattı. Birkan, birçok barikat ve zorluktan geçip Vefa’ya geldiklerinde, otobüsten baktıklarında karşılarında 3-4 tane Kimse Yok Mu yeleği giymiş insan gördüklerini ve çok mutlu olduklarını kaydetti. Birkan, kimse Yok Mu Derneği görevlilerine ve hayırseverlere teşekkür etti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel de Kimse Yok Mu’nun bu organizasyonunun insanlara şevk verdiğini vurguladı. Birçok gizli ve açık kahramanın bu tür yardımlara destek olduğunu hatırlatan Demirel, “Gayret gösteriyorlar, destek veriyorlar. Desteklerinin devamını diliyoruz. Hem Kimse Yok Mu’nun yöneticilerine hem de dış ülkelere giderek yadımları bizzat ulaştıranlara, hem de elinden geldiği ölçüde destek verenlerden Allah razı olsun diyoruz.” dedi.

Teknik Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen de çocukken zengin olduklarında çok yardım yapacaklarını düşünür, hayali hayırseverlik yaparak mutlu olduklarını belirten Sürmen, günümüzde ise insanların gerçekten hayırseverlik yaparak, vererek, insanların elinden tutarak huzura kavuştuğunu ifade etti. Sürmen, Kimse Yok Mu Derneği ve hayırseverleri tebrik etti.

“ASGARİ ÜCRETİNDEN KESİP YARDIM EDENLER VAR”
Bu arada, ödül alan bir hayırsever ise herkesi duygulandıran şu anısını anlattı: “Gıda toptancıları çarşısından 2 TIR hazırladık. İlk TIR’ı tamamladık, ertesi gün bir TIR daha tamamladık. Üç beş telefon, biraz gayretle bunu yapabildik. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız bile TIR’ın dörtte birini kendi maaşları ile artırdıklarından doldurdular. Anlatamayacağım, gerçekten çok güzel şeyler yaşandı. İnşallah bu insanların dertlerini, paylaştıkça azaltacağız.”
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney de yapılan yardımların önemine değindi. Güney, şöyle dedi: “Birisi para birisi zaman ayırıyor, iş adamları da güvenilir bir el bulamazsa bu işi yapamıyor. Bir çok derneğimiz var ve bunlardan birisi de Kimse Yok Mu Derneği. Bunların topladıkları paranın büyük bir kısmını masraflara harcıyorlar. Kimse Yok Mu gibi dernekler ise paraların yüzde 90’ını amacına ulaştırıyorlar.” diye konuştu.
Merkez Valisi Yusuf Yavaşcan ise Kimse Yok Mu Derneği ile Kurban Bayramı’nda Somali’ye gittiğini belirterek, muhtaçları kendilerine tercih edenler, yaşatmak için yaşayan insanların bulunduğunu kaydetti. Asgari ücretinden kesip verenlerin olduğuna da dikkat çeken Yavaşcan, çalışmaların tarihe geçecek nitelikle olduğunu vurguladı.