Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan:''son 3

``Ortadoğu`nun kesintisiz en uzun karasal fiber internet altyapısıolan Regional Cable Network`te (RCN) vana 2012`nin ilk çeyreğindeaçılıyor``(fotoğraflı)İSTANBUL - 21.

12.2011 - Turkcell Superonline Genel Müdürü Erkan, son 3-3,5 yılda 1,2 milyar liralık yatırım sonucunda, 2011 sonuna kadar fiber internet ulaştırdıkları hane sayısının 1 milyonu aşacağını kaydetti.

Turkcell Superonline`ın 2011 yılının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Erkan, son 3-4 yılda yıllık ortalama yüzde 35 büyüme elde ettiklerini ve 2011`i de aynı oranda bir büyümeyle kapatmayı planladıklarını belirterek, yatırımların etkilerini görmeye başladıklarını dile getirdi.

2011 yılı üçüncü çeyreğinde gelirlerini yüzde 36,2 artırdıklarını ve yüzde 15,8 AVFÖK marjına ulaştıklarını söyleyen Erkan, aynı dönemde gelirlerinin yüzde 60`ını Turkcell Grubu dışından elde ettiklerini, bu oranı önümüzdeki dönemde daha da artıracaklarını belirtti.

Erkan, son 3-3,5 yıl içerisinde 1,2 milyar lira yatırımla 75 ilde 30 bin kilometreye yakın fiber optik altyapı döşediklerini, 2011 sonuna kadar fiber internet ulaştırdıkları hane sayısının 1 milyonu aşacağını, 260 bin fiber, 120 bin de ses aboneleri bulunduğunu aktardı.

Data kullanımında yıllık yüzde 67 büyüme yaşandığını ifade eden Erkan, Türkiye`nin, internette geçirilen zamanda ayda 32,7 saatle Avrupa üçüncüsü olduğunu, bu zamanın yaklaşık üçte birinin Facebook`ta geçirildiğini, Turkcell Superonline`da en çok ziyaret edilen sitelerin sırasıyla Facebook, Google, Youtube, Twitter ve MSN olduğunu anlattı.

Erkan, Frankfurt, Londra, Amsterdam ve Sofya`da fiberle direkt erişim anlaşmaları yaparak ``vizesiz internet`` dönemini başlattıklarını belirterek, ``Ancak bu içerikleri Türkiye`ye getirtemedik. Ülke olarak bunun üzerine çalışıp, veri merkezlerini nasıl Türkiye`ye getiririz diye kafa yormamız lazım`` diye konuştu.

Toptan olarak operatörlere, kurumlara ve hanelere üç ayrı segmentte hizmet sunduklarını aktaran Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:``Yumurtaları üç ayrı sepete koyuyoruz. Her yılbaşı bir segment sürücü koltuğuna geçiyor. Bu da sürdürülebilir büyümeyi sağlıyor. Toptanda operatörlerin operatörü olmak istiyoruz. 60 operatörle ses ve data işbirliği sözleşmesi imzaladık. Asya, Ortadoğu ve Avrupa arasında 2 milyar insanı birbirine bağlayan ve Ortadoğu`nun kesintisiz en uzun karasal fiber internet altyapısı olan çok uluslu Regional Cable Network`te (RCN) vana 2012`nin ilk çeyreğinde açılıyor. RCN`e ve Türkiye`ye yaptığımız fiber yatırımlarıyla ülkemizi ve İstanbul`u dünyadaki altyapı ağının en önemli kilit noktalarından biri haline getirmek istiyoruz. 2012`de bölgede yeni işbirliklerimizi de duyuracağız.``-``Taşınan her 10 numaradan 8`i Turkcell Superonline`a``-Kurumsal müşterilerine yönelik çalışmaları hakkında da bilgiler veren Murat Erkan, bulutun hem sabitte hem de mobilde kaliteli bir genişbant altyapısı gerektirdiğini vurgulayarak, ``Turkcell Grup olarak sabitte fiber ve mobilde 3G ile çok önemli bir yetkinliğe ve güce sahibiz. Bu yetkinliğimizi veri merkezi ve bilgi teknolojileri yetenekleri ile de pekiştirerek ikili değil, üçlü oyunu sunuyoruz`` şeklinde konuştu.

Sabit hatlarda numara taşıma konusunda son dönemde kaydedilen gelişmelere de değinen Erkan, taşınan her 10 numaradan 8`inin Turkcell Superonline`a taşındığını söyledi.

Fiber yayılım stratejilerini Türkiye`nin 2023 vizyonuna paralel olarak belirlediklerini kaydeden Erkan, ``Şimdiye kadar Türkiye genelinde 10 ilimizi `fiber şehirler` ligine soktuk. 5 ilimizden daha gelen talepler doğrultusunda görüşmelerimiz sürüyor, 2012 yılında onları da fiber şehir yapacağız`` ifadelerini kullandı.

Erkan, konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, internet kotalarında adil kullanım miktarlarının tüm dünyada kullanıldığını, yüzde 5`lik bir kesimin, kaynakların yüzde 95`ini kullanmasına karşılık bir denge sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

-``Araba üreticisi gibi içerik üreticisi de teşvik bekliyor``-Altyapı çalışmalarında yerel belediyelerde farklı uygulamalarla karşılaştıklarını söyleyen Erkan, Ulaştırma Bakanlığı`nın bu konuda bir standart getirilmesi için çalışma yürüttüğünü aktardı.

Veri merkezlerinin Türkiye`ye getirilmesi konusunda Erkan, ``İnternet maliyetini makul seviyeye çekerek dünya standartlarında veri merkezleri yaratılabilir. Araba üreticisi nasıl teşvik bekliyorsa, içerik üreticisi de hukuki ve altyapı anlamında teşvik bekliyor`` dedi.

Yurt dışı satın almalara ilişkin bir soru üzerine Erkan, uluslararası boyutta tek başına yatırım yapmanın kendilerine çok anlamlı gelmediğini, RCN gibi işbirliklerine daha çok önem verdiklerini, önümüzdeki dönemde benzer projeler yapmayı planladıklarını anlattı.

Erkan, televizyon yayını da içeren projeler düşünüp düşünmedikleri konusunda, ``Evlere bu kadar hızlı internet getirdikten sonra, televizyonu göz ardı etmek mümkün değil. Ama önemli olan ölçek ekonomisinin oluşması. Biz, 2012`nin bunun için doğru zaman olacağını düşünüyoruz`` diye konuştu.

İnternette filtre uygulamasının işlerine herhangi bir etkisi olmadığını söyleyen Erkan, halihazırda düşünüldüğü kadar çok filtre uygulayan bulunmadığını belirtti.

(AYL-FAN)
Kaynak: AA