'fransa'ya Anladıkları Dilden Cevap Verilmeli'

HAS Parti Adana İl Başkanı Sıtkı Cengil, Fransa’nın hayali Ermeni Soykırımıyla ilgili biri tasarıyı mecliste görüşmesinin uluslar arası devletler hukuku açısından utanç verici olduğunu söyledi
Cengil, “Soykırım ve zulüm denilince ilk akla gelecek olan ülke Fransa’dır.

Fransızların Cezayir’de, Ruanda da, Vietnam’da ve Madagaskar’da yaptığı soykırımlar henüz hafızalardan çıkmamıştır. Bu yüzden onlara anladığı dilden cevap verilmeli.” dedi.

AB üyesi olarak düşünce ve ifade özgürlüğüne kısıtlama getirmek isteyen Fransa’nın bu tutumunun demokrasi ve insan hak ve özgürlükleriyle taban tabana zıt olduğunu söyleyen Sıtkı Cengil konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Fransa ulusal meclisinin sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza ön gören konunu görüşmesi, Türkiye’ye karşı derin tarihi husumetlerinin bir tezahürüdür. Soykırım ve zulüm denince ilk akla gelecek olan Fransa’dır. Fransa’nın Cezayir’de 1.5 Milyon, Ruanda’da 1.4 milyon, Vietnam’da 1.1 milyon ve Madagaskar’da ise 30 bin insanı katlettiğini insanlık alemi henüz unutmadı. Bu soykırımlar ortada iken Fransa’nın böyle bir role soyunması, ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırmaktan başka bir şey değildir. Türk kamuoyunun ve siyasi partilerimizin bu konuda tek vücut olmaları sevindirici olmakla birlikte yeterli değildir. Sivil toplum örgütleri daha aktif tepki koymalı, meclis ise sadece kınama metni ile yetinmeyerek Fransa’nın anladığı dilden cevap vermesi ve en azından misliyle mukabele edilmelidir. Fransa’nın Cezayir, Ruanda, Vietnam ve Madagaskar’da yaptığı soykırım mecliste görüşülmeli, böyle bir görüşmenin öncülüğünü de Adana milletvekilleri yapmalıdır. Çünkü Fransa’nın Adana işgali sırasında Ermenileri nasıl taşeron olarak kullandığını ve onlarla birlikte ne kadar zulüm ve katliam yaptığını en iyi Adana milletvekilleri bilirler.”