Dağlıca Saldırısı

12 askerin şehit olduğu, 8 askerin kaçırıldığı Dağlıca saldırısıyla ilgili Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığına ifade veren dönemin Tabur Komutanı eski Albay Onur Dirik, Dağlıca`da ihmali olanların hak ettiği cezayı alacağını söyledi.

Şehit ailelerinin soruşturmanın akıbeti hakkında müsterih olmaları gerektiğini ifade eden Dirik, savcıların söz konusu olayda bir örgütsel bağ olup olmadığı noktasında düşüncelerini sorduklarını ifade etti.

Dağlıca 3. Motorlu Piyade Taburu, 21 Ekim 2007`de teröristlerin saldırısına uğradı. Baskında 12 asker şehit düştü, 8 asker de kaçırıldı. Saldırının üzerinden 4 yıl geçti. İhmal ve ihanet iddiaları şehit ailelerinin suç duyurusu üzerine yargıya taşındı. Dağlıca saldırısı sonrası adı sıkça ön plana çıkan dönemin Tabur Komutanı eski Albay Onur Dirik, geçen perşembe günü Van`a gelerek Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe`deki ihmalleri soruşturan Özel Yetkili Başsavcı Vekili Yılmaz Kısıtı`ya şüphelisıfatıyla 14 saat ifade verdi. İfadesinin ardından Van Adliyesi çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Dirik, Dağlıca`da ihmali olan komutanların hak ettiği cezayı alacağını söyledi. Dirik, "Soruşturmayı yürüten savcıların söz konusu saldırılarla ilgili derin ve geniş bilgi sahibi olduklarını gördüm. Şehit aileleri bu soruşturmanın akıbeti hakkında müsterih olsunlar" diye konuştu.

Dağlıca saldırısında askerlik doğasına aykırı gelişmelerin olduğunu, bu yöndeki düşüncelerini daha önce kamuoyuyla paylaştığını belirten Dirik, "Dağlıca saldırısıyla ilgili ortaya çıkan ihmallere ilişkin elimizdeki belgeleri ve bilgileri savcılarla paylaştık" dedi. Dirik, "Dağlıca`da yaşanan ihmali nasıl, neden sergiledikleri konusunda benim bilmediğim bir altyapı varsa, bunun da savcıların elindeki bilgi ve belgeden ve başka kişilerden alacakları bilgilerden faydalanılarak ortaya çıkarılacağı konusunda ciddi derecede ümitliyim" ifadelerini kullandı.

Dirik, konuşmasının devamında, "Söz konusu ihmallere ilişkin isimleri savcılara vermeme gerek kalmadı. İsimler zaten belliydi. İsimler şu anda yargı tarafından biliniyor. Sadece o dönemin sıralı komutanları değil. Ayrıca Üsteğmen Çağlar Canbaz`ın ölümüne ilişkin olağan dışı gariplikleri de verdiğim ifademde belirttim. Savcılarla bu konu üzerine uzun süre mütalaa ettik. Çağlar Üsteğmen olayının arka planındaki son derece hayret verici bulunacağını düşündüğüm bazı hususların çok kısa süre içerisinde ortayaçıkacağına inanıyorum. Bu konuda aldığım cezayı yatarım. Bu cezayı yatarken dahi olsa sonuna kadar yatsam da burada yaşanan acayipliklerin ortaya çıkacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA