Madencilerin Eylemi Sona Erdi

Zonguldak`ın Ereğli ilçesinde özel bir maden ocağında, maaşlarında iyileştirme yapılmadığı gerekçesiyle işyerinde 6 gündür eylem gerçekleştiren maden işçilerinin iş bırakma eylemi, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan`ın maden ocağına gelerek, işçi temsilcileri ve işçilerle konuşmasının ardından sona erdi.

Madencilerin Eylemi Sona Erdi
Ücretlerine zam talep eden özel maden ocağı çalışanı 800 madencinin 6 gün önce başlattığı iş bırakma eylemi ile ilgili olarak Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesine gelen AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, işçiler ve işçi temsilcileri ile konuşarak eylemlerine son vererek işlerine başlamalarını istedi. 6 gündür devam eden iş bırakma eylemine işçilerin aileleri ve çocukları da tam destek verirken, işçilerin eşleri işletmenin kapısına kadar yürüyerek yöneticilerin kendileri ile konuşmasınıistedi. Eşine destek olmak amacıyla çocukları ile beraber işletmenin giriş kapısına gelen 28 yaşındaki Dilber Kartal, "İşletme müdürüne şunu söylemek istiyorum, o vermiş olduğu 800 lirayı biz kendisine verelim, bakalım bir ay evini geçindirebiliyor mu? Onun verdiği para kendisinin fındık, fıstık parası bile değildir. Şu çocuklara yazıktır, günahtır, bunlar bu hayatı hak etmiyorlar, hepsi pırlanta gibi çocuklar, bakalım kendi çocukları nerededir, kim bilir" dedi. 24 yaşındaki Zeynep Özsoy da, "Müdürümüzden çok şey istemiyoruz, müdür müdürlüğünü yapsın, bizim eşlerimize madenci arkadaşlarımıza hak ettiği maaşı versin, eşlerimizde işlerinin başına geçsin, oda müdürlüğünü bilsin, benim çocuğum hastaydı, sabah hastaneye gittim. Şimdide eşime destek vermek için geldim, kahvaltı yapmadan buradayız" diye konuştu

Eşlerine destek amacıyla işletmenin giriş kapısının önüne gelen madencilerin eşleri ve çocukları, işletme yöneticilerinin aleyhine tezahüratta bulunarak tepkilerini dile getirirken, geniş güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri madencilerin ailelerine sağduyu uyarısında bulundular. AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, HEMA`da devam eden ve 6 gündür süren eylem yerine giderek işçiler ve HEMA yöneticileri ile görüştü, arabuluculuk görevini üstlendi. İlk olarak Gökçeler Belediyesi`nde HEMAyöneticileri ile bir araya gelen Candan, daha sonra düşük maaş aldıkları gerekçesi ile yıllardır maaşlarında iyileştirme yapılmadığını yine kömür hakkı verilmediği ve yine 5 işçinin işten çıkartılma isteğine tepki amacıyla eylem gerçekleştiren maden işçileri ile görüştü. İşçi ailelerine sorunun çözümü için buraya özel bir izin ile geldiğini bütçe görüşmeleri nedeniyle kendisinin de uzun zamandır uykusuz olduğunu söyledi. İş bırakma eyleminin başladığı günden bun yana kendisinin de ağzından lokma geçmediğiniçözüm için buraya geldiğini belirten Candan, işçilerin taleplerin HEMA yöneticilerine ileteceklerini, maaş zammı, kömür istihkakı ve 5 işçinin işten çıkartılma sorununu çözüme kavuşturulacağını söyledi. İşçi ve ailelerinin zaman zaman tepkisini alan Candan, işçi ailelerine milletvekili olarak verdiği sözlerin arkasında olacağını söyledi. Maden işçilerinden oluşan bir heyet ile bir araya gelen Candan`ın sorun çözümü için gösterdiği özveri ve mücadele büyük beğeni kazandı. Yoğun temposuna rağmen maden işçisini yalnız bırakmayan ve sorunun büyük ölçüde çözümünü sağlayan Candan`a maden işçileri de teşekkür etti. Candan`ın yaptığı açıklamaların ardından işçi temsilcileri ile işçiler görüşerek iş başı yapma kararı aldıkları öğrenildi.
Kaynak: İHA