Gazeteciler Sertifikalarını Aldı

Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği sayfa mizanpajı ve haber yazma teknikleri eğitimi sona erdi.

Gazeteciler Sertifikalarını Aldı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul edilen proje kapsamında verilen eğitimin ardından 30 kursiyere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Cihangir eğitimin muhabirler için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Son dersin sonunda kursiyerlere haber yazma teknikleri konusunda kısa bilgiler veren Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Şeker gazetelerde haberlerin fazla çaba harcayarak anlaşılacak türden olmaması gerektiğine dikkat çekerek haberin duyulduğu veya okunduğu zaman anında anlaşılabilir bir sadelikte olmasına özen gösterilmesi gerektiği söyledi.

Haber yazımında süslemelerden, dil oyunlarından kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Şeker “Muhabir her zaman aktaran konumundadır. Haberde bilgi veren bir kaynak vardır. Bu kaynak bazen çok somuttur. Bir kişidir, kurumdur. Bazen ise soyuttur. Bu kaynak bazen bir belge, bilgi de olabilir. Bir haberin en önemli bilgisi ne ise işte girişi de o olmalıdır. Bilindiği gibi gazetecilikte 5N 1K kuralı vardır. Bu bilgilerin hepsi her zaman önemli ve gerekli değildir. Haberlerde katılanlar bölümünden hepimiz şikâyetçiyizdir. Çoğu zaman bu tür bilgiler gereksiz bilgilerdir. Önemli olan orada ne olmuş, neler konuşulmuş onu anlatmaktır.” dedi.

Gazetecinin bulunduğu toplumda yaşayan bir insan olarak taraf olduğunu belirten Şeker “Hepimiz aynı zamanda birer seçmeniz. Bir partiye oy veriyoruz. Burada gazeteci bir olayla ilgili haberi olumlu ya da olumsuz olarak deforme etmeden vermektir. Bizler işimizi yaparken yorum ve yargıyı yönetmeyeceğiz. Biz sadece haber kısmını okuyucuya aktaracağız.” dedi
Sıcak haberlerde yer, zaman, neden ve oluş şeklinin önemli olduğuna dikkat çeken Mustafa Şeker bilgileri doğru, somut ve yerinde çelişkisiz olarak vermek gerektiğini söyledi.

Haberde protokol üyelerini sıralama ve bunu öne çıkarmanın en sık yapılan hatalardan birisi olduğunu kaydeden Şeker, “Olay yerine hikâyesine odaklanmak yanlıştır. Haber bir aktarma metnidir. Aktarmada kullandığımız ‘dedi, söyledi’ gibi bazı temel fiiller vardır. Bunlar normal yaşantımızda da kullandığımız şeylerdir. Her haberde olmasa da genelde bilgi içeren başlıklar söz konusudur. Buna enformatik bir başlık denilmektedir. Bu tür başlıklar okuyucu için çekici değildir. Bizim okuyucumuz pek çok konuda gazetenin konu hakkında ne düşündüğünü de bilmek ister. Gazete olayı desteklesin veya tepki göstersin, tavır koysun ister.” ifadelerini kullandı.

Son desin ardından Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Cihangir ‘Haber Yazma Teknikleri’ eğitimini veren Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Şeker’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür plaketi ile Beymail ürünlerinden oluşan hediye paketi takdim etti.

Her iki kursa da katılan kursiyerlere sertifikaları Osmaniye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Osman Turunç, İl Dernekler Müdürü Adnan Gizlice, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Osmaniye Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ümit Demir ve Önder Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy tarafından verildi.